Wolf naj bi kanadsko sodišče prosil, naj ga za varščino izpusti iz pripora. Foto: BoBo
Wolf naj bi kanadsko sodišče prosil, naj ga za varščino izpusti iz pripora. Foto: BoBo

Po nekaterih informacijah naj bi poslovnež Walter Wolf kanadsko sodišče zaprosil, da ga proti varščini izpusti iz pripora. Ljubljansko okrajno sodišče je po besedah predsednice Vesne Pavlič Pivk kanadskim pravosodnim organom že sporočilo, da temu nasprotuje.

Wolfa, ki ima sicer med drugim tudi kanadsko državljanstvo, so v Kanadi prijeli na podlagi mednarodne tiralice in prošnje za izročitev, posredovane od slovenskega pravosodnega ministrstva zaradi zadeve Patria.

Po prijetju so ga privedli na vrhovno sodišče Britanske Kolumbije na prvo zaslišanje v postopku izročitve, a je bilo prestavljeno zaradi zagotovitve navzočnosti Wolfovega zagovornika.

Poleti zadeva absolutno zastara
Kdaj bi lahko kanadsko pravosodje Wolfa izročilo Sloveniji, Pavlič Pivkova ne ve, bo pa okrajno sodišče po izročitvi nemudoma razpisalo glavno obravnavo, je povedala. S postopkom se sicer mudi, saj zadeva absolutno zastara 10. avgusta letos, absolutnega zastaralnega roka pa v nobenem primeru ni mogoče podaljšati.

Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem, a je bil med sojenjem izločen iz postopka, ker za sodišče ni bil dosegljiv.

Hočejo ga tudi Hrvati
Zaradi sporne privatizacije podjetja v Karlovcu je hrvaško notranje ministrstvo 21. januarja razpisalo tiralico za Wolfom. Pred tem so lani razpisali tiralico za Wolfom samo za območje Hrvaške, čeprav so vedeli, da podjetnik ne živi na njenem ozemlju, piše Jutarnji list.

Z mednarodno tiralico so hrvaške oblasti sprožile vse ukrepe, da bi zagotovili njegovo navzočnost na Hrvaškem, a bodo na vrsti potem, ko bo proti Wolfu postopek sklenila Slovenija, dodaja zagrebški časnik.

Karlovško sodišče je pred leti zaradi malverzacij v karlovški industriji obutve (KIO) Wolfa obsodilo na dve leti in pol zapora, a je hrvaško vrhovno sodišče prvostopenjsko odločitev zaradi proceduralnih napak razveljavilo in določilo ponovitev sojenja. Wolf se na vabila na novo sojenje ni odzval.