Obtoženi so osumljeni kaznivega dejanja protipravne prilastitve 11 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Obtoženi so osumljeni kaznivega dejanja protipravne prilastitve 11 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Sodba bo znana le za tri izmed štirih obtoženih, saj je bil Štefan Poštrak zaradi zdravniškega opravičila izločen iz postopka. Tožilstvo je v sklepnem nagovoru vztrajalo pri obtožnici, saj je prepričano, da mu je tudi v ponovljenem postopku uspelo dokazati, da so obtoženi krivi za očitano kaznivo dejanje.

Mladenu Kerinu, Tomislavu Ajdiču in Borutu Rataju (ter odsotnemu Štefanu Poštraku) je namreč v obtožnici očitalo, da so si od začetka leta 1995 do jeseni leta 1996 pridobili 11 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. To naj bi storili prek 944 različnih posojil pri NKBM-ju. Posle so po prepričanju tožilstva izvedli menedžer Satexa Poštrak, njegov kolega Kerin in notar Ajdič, ob tem pa jim je s vplivanjem na že pokojno uslužbenko NKBM-ja Miroslavo Bergant pomagal visoki uslužbenec NKBM-ja Rataj.

Po mnenju tožilke Bojane Podgorelec so obtoženi v ponovljenem postopku svoje izjave uskladili in vso krivdo zvalili na pokojno Bergantovo.

Po drugi strani pa obramba opozarja, da bi moral postopek že davno zastarati, zato prav zaradi tega pričakuje zavrnilno sodbo. Meni namreč, da zadeva krši temeljna načela poštenega sojenja in ni v čast pravni državi. Poleg tega so skušali sodni senat prepričati, da ni dokazov o vpletenosti Boruta Rataja in da tožilstvu ni uspelo dokazati, da so ostali obtoženi Rataja v času dogodkov sploh poznali. Poleg tega tožilstvo Rataju ne očita okoriščenja z omenjenimi domnevnimi kaznivimi dejanji.

Vpletenost Rataja je zanikal tudi Tomislav Ajdič, medtem ko Mladen Kerin v zaključnem delu ni govoril. Rataj je dejal, da ne bi tvegal svojega življenja, družine in službe zgolj zato, da bi nekomu nezakonito omogočal najem posojil.

Predsednica sodnega senata Mirjana Horvat Pogorelec bo sodbo sporočila v ponedeljek popoldne.