Policisti se niso zavedali, da so sodelovali v performansu Slive so zrele, je o incidentu dejal Brecelj, ki je zaradi posredovanja policistov, kot pravi, utrpel podplutbe in odrgnine. Foto: MMC RTV SLO
Policisti se niso zavedali, da so sodelovali v performansu Slive so zrele, je o incidentu dejal Brecelj, ki je zaradi posredovanja policistov, kot pravi, utrpel podplutbe in odrgnine. Foto: MMC RTV SLO
Marko Kastelic
Policijski tiskovni predstavnik Marko Kastelic zavrača očitke, da je bila akcija usmerjena bolj v provokacijo Breclja kakor v iskanje povzročitelja incidenta. "Dejanje hude telesne poškodbe se preganja po uradni dolžnosti. Policisti so bili dolžni tako postopati, sicer bi šlo za opustitev kaznivega dejanja," pojasnjuje. Foto: MMC RTV SLO
Organizator koncerta preprečeval vstop policistom

Brecelj je povedal, da se je vse začelo z incidentom med dvema obiskovalcema koncerta, pri čemer naj bi žalitvi sledil udarec po obrazu. Poškodovani naj bi dogodek prijavil na koprsko policijsko postajo in okrog 22.30 sta koprski Mladinski kulturni in socialni center obiskala policista.

Brecelj je policistoma vhod v klub preprečil, saj, kot pravi, ni želel, da bi se "agresivna policijska populacija soočila z agresivno populacijo hip hop koncerta". Policista sta poklicala okrepitev, ker pa Brecelj ni hotel prepustiti vhoda v klub, so policisti uporabili fizično silo, pozneje pa še palice, solzivec in lisice.

"Policisti so Breclja mlatili"
Po navedbah obiskovalca koncerta Samuela Friškiča so policisti Breclja mlatili, ga brcali v noge in ga porivali. Za nekaj časa naj bi celo zaklenili vrata kluba, s čimer so po Brecljevih besedah ogrozili varnost navzočih na koncertu. Friškiču, ki se je Breclju postavil v bran, ker ga je njihovo ravnanje "frapiralo", naj bi policisti s solzivcem pršili v oko, da je bil nekaj časa povsem zaslepljen.

"Bili smo soočeni z izrednim nasiljem. Policisti zaradi nekompetentnosti prisilna sredstva uporabljajo po lastni presoji, neupravičeno in nevarno," je povedal Friškič.

Vklenjenega Breclja, osumljenega kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, so odpeljali na policijsko postajo, preiskovalni sodnik pa je odredil prisilni odvzem urina in krvi. Pozneje je bil na policijsko postajo priveden še Friškič, osumljen kaznivega dejanja sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje.

Policija: Postopek smo izvedli v okviru pooblastil
Na koprski policijski postaji menijo, da so postopek, v katerem je sodelovalo okoli deset policistov in dva policijska kombija, izvedli v okviru zakonitih pooblastil. Zavračajo očitke, da bi policisti pretiravali s prisilnimi sredstvi.

Organizator koncerta preprečeval vstop policistom