Poslanca, ki ju je slišati na spornem posnetku. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Poslanca, ki ju je slišati na spornem posnetku. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Kot razkrivajo posnetki, objavljeni v četrtkovi oddaji Tarča, so bili poslanci na neuradnem sestanku v državnem zboru 11. aprila zmedeni. Iz neformalne razprave lahko razberemo, da je bil njihov cilj, kako zagotoviti izvedbo projekta JEK 2 ne glede na voljo volivcev na referendumu.

Kot so poslance opozorili v generalnem sekretariatu državnega zbora: če bi sprejeli resolucijo o izvedbi projekta JEK 2, ne bi mogli razpisati referenduma, in nasprotno.

"Če pa bi mi preskočili, da bi državni zbor najprej odločal o resoluciji in potem razpisu referenduma, pa postane odločitev, volja izničena. Ker vi bi kot državni zbor najprej sprejeli odločitev, da gremo v JEK 2, in potem ljudi vprašali, ali ste sploh za JEK 2," je na sestanku dejal predstavnik službe Jure Kožuh.

Sorodna novica Tarča: Razkrivamo posnetke o dogovarjanju politikov o JEK-u 2

Prisotni poslanci so nato preigravali možnosti, kako bi s postopkom priprave resolucije in referendumom pohiteli, oboje bi lahko na hitro sprejeli zgolj z nenavadnim manevrom.

"Akt moramo dati, predlog za referendum moramo dati ven. Umakniti. Vsi podpisniki rečemo, zdaj se pa več ne strinjamo s tem predlogom, ga umikamo ven iz procedure. Dokončno. Potem se pa lahko resolucija sprejme – in ko imamo sprejeto resolucijo, potem pa lahko delamo z vprašanjem, kar hočemo," je na sestanku povedala poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič.

Epilog je sledil 25. aprila. Na voljo so bile tri rešitve, sprejeli so drugo: sprememba referendumskega vprašanja in nato hkrati sprejem resolucije in razpis referenduma. Vprašanje se je skrajšalo. Poslanci sicer nasprotnih političnih polov so bili tako še pri enem velikem energetskem projektu složni. V SD-ju pisno odgovarjajo, da so skozi proces izražali pomisleke in da je očitno, da javna razprava ni podala odgovorov na vsa ključna vprašanja o projektu. Gibanje Svoboda je bilo danes (petek) brez komentarja.

Poslanec Tomaž Lah (Gibanje Svoboda) je v Tarči povedal: "Mislim, da je prav, da je v Sloveniji DZ sprejel resolucijo o miroljubni rabi jedrske energije, ki je bolj splošna. Tudi prav pa je, da imamo zdaj referendum, da lahko pripravimo eventualni projekt druge nuklearke, ki pa še niti s tem referendumom ne bo potrjen."

Tudi NSi ni dal izjave za javnost. V SDS-u pa pravijo, da so zaradi pomembnosti projekta privolili v politični dogovor med strankami, da oblikujejo referendumsko vprašanje. Medtem ko se njihov poslanec Žan Mahnič na X-u sprašuje, ali je policija zaradi prisluhov na sestanku že obiskala poslanca Levice Mateja Tašnerja Vatovca in njihovega strokovnega sodelavca.

Matej Tašner Vatovec je za TV Slovenija povedal, da njega na tistem sestanku takrat ni bilo. "Mislim, da je vseeno zaradi interesa javnosti dobro, da je ta sestanek prišel v javnost, saj se takšnih skrivalnic ne bi smel nihče igrati," je izjavil.

Policisti Nacionalnega preiskovalnega urada pa so danes (petek) Televizijo Slovenija obiskali zaradi preiskave suma kaznivega dejanja. Kot je TV Slovenija neuradno izvedela, po uradni dolžnosti preiskujejo sum nezakonitega snemanja sestanka.

Predsednik zunajparlamentarne stranke SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zaradi neupravičenega zvočnega snemanja zaprtega sestanka podal kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, so sporočili iz SNS-a.

Policija po Tarči preiskuje sum nezakonitega snemanja