Kriminalisti so neuradno prišli le na informativni pogovor. Foto: BoBo
Kriminalisti so neuradno prišli le na informativni pogovor. Foto: BoBo

TV Slovenija je pred dnevi poročala, da je Peterlin pri zasebnem podjetju Medgen pomagal pri poslih, povezanih s preiskavami za ugotavljanje Downovega sindroma. Gre za novo genetsko analizo za Downov sindrom, pri katerem nosečnici odvzamejo kri in je manj invazivna analiza.
Klinični inštitut za medicinsko genetiko Ginekološke klinike v Ljubljani določene genetske analize izvaja sam, medtem ko nekatere vzorce, pri katerih je potrebna specifična analiza, pošiljajo v tujino. V omenjenem primeru pa je opravljanje analiz brez vednosti vodstva UKC-ja Ljubljana potekalo prek tretje institucije, ambulante za klinično diagnostiko Medgen.
Po informacijah, ki so prišle v javnost, naj bi Peterlin nosečnice pošiljal v omenjeno zasebno ambulanto, ki analiz ne opravlja, ampak vzorce pošilja v tujino. S tem pa naj bi zasebnemu podjetju, kjer Peterlin tudi dela, za posredovanje omogočil zaslužek 500 evrov na preiskavo.
Bo Peterlin moral dokončno zapustiti položaj?
Generalni direktor UKC-ja Ljubljana Simon Vrhunec je potrdil, da so Peterlinu res začasno odvzeli pooblastila za vodenje inštituta. Sicer pa bo po njegovih besedah notranja revizija dala jasne odgovore, ali je bilo ravnanje predstojnika nekorektno, tudi nezakonito in ali je bilo škodljivo za UKC.
Vrhunec ne ve, ali je bil Peterlin obveščen o notranji reviziji. A dokler revizija traja, ne more komentirati nobenega postopka, ker bi se lahko to razumelo kot pritisk na revizijo. Vrhunec je tudi potrdil, da je potekal postopek odcepitve omenjenega inštituta od ginekološke klinike, a je postopek trenutno ustavljen, saj čakajo na rezultate notranje revizije.
Ob tem je poudaril, da ta odcepitev ne bi pomenila tudi odcepitve od UKC-ja, ampak da bi še vedno deloval v okviru UKC-ja in bi združeval dejavnost genetike tudi iz drugih klinik. Kar se tiče nadzora, pa bi bil potem inštitut neposredno podrejen vodstvu UKC-ja. Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana pa so zaradi Medgena obiskali tudi prostore Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), opravili pa so informativni razgovor, je za Finance potrdil direktor ZZZS-ja Samo Fakin.