Goršeta sumijo, da si je v postopku stečaja koprskega podjetja Hidro z goljufijo prilastil dva milijona evrov, ki jih je nato opral tudi v tujini. Foto: MMC RTV SLO
Goršeta sumijo, da si je v postopku stečaja koprskega podjetja Hidro z goljufijo prilastil dva milijona evrov, ki jih je nato opral tudi v tujini. Foto: MMC RTV SLO
Policija
V preiskavi sodeluje 81 policistov in kriminalistov. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti pri Goršetu

Na območju Ljubljane že od šestih zjutraj poteka obsežna kriminalistična preiskava, ki jo vodi Policijska uprava Koper. "80 kriminalistov iz Kopra, Nove Gorice, Ljubljane in Maribora opravlja sedem hišnih preiskav, ki so rezultat dolgotrajne kriminalistične preiskave, ki se je začela leta 2010," je povedala tiskovna predstavnica koprske policijske uprave, Anita Leskovec. "V času hišnih preiskav je bilo pridržanih sedem oseb."

Sumi goljufije, zlorabe položaja, pranja denarja
Preiskavo usmerja specializirano državno tožilstvo. V središču preiskovalnega vrtinca se je znova znašel razvpiti stečajni upravitelj Brane Gorše. Policija se je na njegovem domu in v prostorih odvetniške pisarne zadržala kar enajst ur. Iskala je dokaze, da je bil prav Gorše glavni akter zgodbe, okoli katerega naj bi se spletli goljufije, zlorabe položaja in pranje denarja. In za kakšno zgodbo je šlo?

Prodal, kar ne bi smel?
Gorše je osumljen, da je kot stečajni upravitelj koprskega podjetja Hidro iz stečajne mase prodal nekaj, kar v stečajno maso ni sodilo, in sicer naj bi šlo za zemljišča na območju, kjer je Luka Koper načrtovala izgradnjo tretjega pomola.

Leta 2002 je Hidro končal v stečaju. Za ostanke sesutega podjetja ni bilo zanimanja do leta 2008, ko je "na sceno" stopila družba RB Nekretnine, ki ji je stečajni upravitelj Brane Gorše leta 2010 na dražbi prodal, kar je ostalo na pogorišču Hidra. Za dva milijona evrov je v paketu prodal tudi zemljišča, ki pa, kot dokazuje zemljiška knjiga, nikoli niso bila last Hidra, pač pa jih je Hidro imel le v uporabi in upravljanju. A na to podrobnost kupec očitno ni bil pozoren.

Igralci se množijo
Naivno sklenjen posel je podjetje RB Nekretnine najprej prijavilo protikorupcijski komisiji, ki je zaradi suma zlorabe položaja na koprsko policijo vložila ovadbo zoper Goršeta in še enega izmed vpletenih. Med preiskavo pa so se začele podirati domine: izkazalo se je, da je domnevno umazano igro igralo še več osumljencev, tudi dva srbska državljana. Ti naj bi zagrešili še druga kazniva dejanja.

Poti denarja vodijo tudi čez mejo
V kriminalistični preiskavi je bilo ugotovljeno še, da je Gorše denar od prodaje terjatev, ki so bile del stečajne mase, nakazoval tudi v tujino, in sicer po več manjših zneskov na račune več pravnih oseb. Denar je nakazoval tudi v Sloveniji, ugotavljajo kriminalisti. Med osumljenci se je zato znašlo tudi več lastnikov slovenskih družb z omejeno odgovornostjo (d. o. o.) z gostoljubnimi transakcijskimi računi, ki naj bi jih Gorše poznal že od prej.

Gorše bo prespal v Kopru
Pozno popoldne, takoj po koncu hišne preiskave, so koprski kriminalisti Goršeta odpeljali v Koper, kjer ga prav zdaj zaslišujejo, nato pa bo do zaslišanja pri koprskem preiskovalnem sodniku ostal v policijskem pridržanju. Gorše je bil do zdaj javnosti najbolj poznan po stečaju družbe HKS Sicura. Tu naj bi stečajno maso oškodoval za skoraj 200 tisoč evrov, za kar mu na ljubljanskem sodišču že sodijo.

Eugenija Carl, TV Slovenija

Kriminalisti pri Goršetu