Kaj so iskali kriminalisti? Foto: BoBo
Kaj so iskali kriminalisti? Foto: BoBo
Zasegli rekordno količino mamil

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes skupaj s policisti policijske uprave Ljubljana opravili 10 sklopov hišnih preiskav na območju policijskih uprav Novo mesto, Ljubljana in Kranj, so sporočili s policije.
Dvema osebama so odvzeli prostost, ena med njimi pa naj bi bila po neuradnih informacijah nekdanja v. d. direktorice sklada Ksenja Žnideršič Planinc. Policisti so potrdili, da sta med preiskovanimi lokacijami tudi podjetji DZS in Delo Prodaja.

Iz družbe Delo Prodaja pa so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili, da sum storitve kaznivega dejanja ni podan zoper Delo Prodajo, niti njene odgovorne osebe.
Sumljivi nakupi obveznic
Kot pišejo Finance, naj bi kriminalisti preiskovali DZS zaradi kupovanja obveznic podjetja Dela Prodaje, ki naj bi ga izvajal Sklad za razgradnjo Nuklearne elektrarne Krško. Obveznice je podjetje Delo Prodaja izdalo zaradi prevzema Term Čatež.
Direktor Dela Prodaje Branko Bergant za Delo ni želel komentirati, ali je omenjeni nakup obveznic res povod za preiskavo. Potrdil je le, da je sklad obveznice res kupil. "Sklad je res odkupil nekaj obveznic Delo Prodaje, vendar ne v času prevzema čateških term leta 2009," je dejal.
Prečesali tudi prostore Žnideršič Planinčeve
V Skladu za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Neka so tekom dneva potrdili, da teče preiskava na sedežu sklada, in sicer v prostorih, ki jih je uporabljala nekdanja v. d. direktorice sklada Žnideršič Planinc. Kriminalisti namreč pregledujejo dokumentacijo v omenjeni pisarni.
Preiskava se nanaša na uradne postopke, ki potekajo zoper Žnideršič Planinčevo in so po pojasnilih sklada posledica ugotovitev nepravilnosti in sumov storitve kaznivih dejanj ter povzročitve materialne škode skladu.
Nadzorni in upravni odbor sta namreč pri pregledu poslovanja odkrila določene nepravilnosti med 16. septembrom lani in 15. marcem letos in jih prijavila pristojnim organom. Zanikali pa so, d abi bila kateremu od zaposlenih na skladu odvzeta prostost.

Informacijo smo želeli preveriti tudi na DZS-ju, a tam za zdaj ne dajejo izjav.

Današnje hišne preiskave so del šest mesecev trajajočega predkazenskega postopka, ki ga usmerja okrožno državno tožilstvo v Krškem.

Zasegli rekordno količino mamil