Kot pravi Simon Korez, je za poklicne pripadnike SV-ja, med katere spada tudi poškodovani 23-letnik, običajno, da svoje dolžnosti opravljajo oboroženi. Foto: MMC RTV SLO
Kot pravi Simon Korez, je za poklicne pripadnike SV-ja, med katere spada tudi poškodovani 23-letnik, običajno, da svoje dolžnosti opravljajo oboroženi. Foto: MMC RTV SLO

Po do zdaj znanih informacijah gre za težjo telesno poškodbo, so sporočili z ministrstva za obrambo in dodali, da je stanje 23-letnega vojaka, ki je pripadnik 10. bataljona SV-ja, zdaj stabilno.

Ne kaže, da bi si vojak želel vzeti življenje
Okoliščine dogodka ne kažejo, da bi bil v nesreči prisoten še kdo. Nesreča se je verjetno zgodila, ko je vojak praznil 9-milimetrsko pištolo beretta. 23-letnik je izstrelil naboj, ki ga je zadel v predel glave. Vojak je bil nepazljiv, je povedal tiskovni predstavnik SV-ja Simon Korez. Pri praznenju je imel namreč cev strelnega orožja obrnjeno proti sebi, to pa je v nasprotju z najbolj temeljnim varnostnim ukrepom, ki pravi, da pri delu z orožjem cevi nikoli ne obrneš vase ali v nekoga, ki je v prostoru s teboj, je dodal tiskovni predstavnik.

Vojaku je bila sicer takoj po dogodku nudena prva pomoč, nato pa je bil z reševalnim vozilom prepeljan v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Med prevozom je bil ves čas pri zavesti, v bolnišnico pa je z njim odšel tudi poveljnik bataljona.

Posebna komisija bo preučila okoliščine
O dogodku je bila vojakova družina že obveščena, vzrok zanj pa skladno s predpisi že preiskuje Obveščevalno-varnostna služba Morsa v sodelovanju z vojaško policijo. Z nesrečo sta bila seznanjena tudi dežurni preiskovalni sodnik in dežurna tožilka. Poleg tega "o dogodku sproti obveščamo ministrico za obrambo Ljubico Jelušič in državnega sekretarja Uroša Kreka, obvestili smo tudi premierja Boruta Pahorja in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Alojza Šteinerja ter predsednika države Danila Türka," je pojasnil Korez. Türk je po njegovih besedah že ustanovil skupino, ki bo podrobneje zbirala informacije o okoliščinah dogodka, Jelušičeva pa od SV-ja pričakuje celovito poročilo.