Slovenski kriminalisti so razbili eno največjih hudodelskih združb v Evropi. Foto: BoBo
Slovenski kriminalisti so razbili eno največjih hudodelskih združb v Evropi. Foto: BoBo
Policisti razbili združbo prekupčevalcev mamil
Policisti stopili na prste preprodajalcem mamil
Kriminalisti zasegli 865 kilogramov drog

Skupno je bilo v Sloveniji prijetih 10 osumljencev (med njimi so bili državljani Slovenije, Hrvaške in BiH-a) in trije osumljenci na Nizozemskem (šlo je za državljane Nizozemske in BiH-a). V okviru preiskave je bilo skupno zaseženih 875 kg različnih prepovedanih mamil, in sicer 216 kg hašiša, 38 kg kokaina, 45 kg heroina, 123 kg amfetaminov in 453 kg kanabisa.
Kriminalistična preiskava se je začela, ko so ugotovili, da najmanj trije državljani Slovenije, povezani s podjetjem s sedežem na območju Kopra, sodelujejo v organizirani mednarodni kriminalni združbi. Februarja 2016 so osumljence začeli nadzorovati.

Kmalu po začetku preiskave so ugotovili, da se osumljenci na območju Slovenije dogovarjajo o tihotapstvu prepovedanih drog. Blago so prevažali s tovornimi vozili, registriranimi v Sloveniji, pri čemer prepovedanih mamil praviloma niso ne prevzemali ne prevažali po ozemlju Slovenije. Angažirani vozniki tovornih vozil so po napotkih treh slovenskih državljanov opravljali zakonite prevoze po posameznih evropskih državah, med zakonitim tovorom pa so pogosto prevažali tudi mamila. Samo tihotapstvo je potekalo prek Španije, Nizozemske in Italije v Nemčijo, Švico, Norveško, na Finsko in na Švedsko.

Večina voznikov že obsojenih
Policija je ugotovila, da združba nenehno novači nove voznike. Identificiranih je bilo 13 voznikov. Poleg tega so ugotovili, da prevoze koordinirajo trije osumljeni z bivališčem na Nizozemskem. Ti so usmerjali slovenske člane združbe, kam naj napotijo voznike za prevzem droge in kam naj jo dostavijo. Večina prijetih voznikov tovornih vozil v tujini je bila zaradi vpletenosti v tihotapstvo prepovedanih mamil že pravnomočno obsojena.

Po ocenah policije bi združba ob grosistični preprodaji teh drog zaslužila med štirimi in 10 milijoni evrov, če pa bi zaseženo drogo prodali končnim uporabnikom, bi ta vrednost lahko presegla 20 milijonov evrov. Poleg tega policija ocenjuje, da je slovenski del združbe samo s prevozi zaslužil med 400.000 in enim milijonom evrov.

Ovadenih 19 ljudi
Koprski kriminalisti so podali na Okrožno sodišče v Celju kazenske ovadbe zoper skupno 19 osumljencev (en osumljeni je še starejši mladoletnik) zaradi utemeljenega suma storitve 14 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo mamil. Za to je zagrožena zaporna kazen od 5 do 15 let.

Kazenske ovadbe so bile podane zoper 13 slovenskih državljanov (starih med 17 in 64 let, stanujočih na območju Kopra, Ljubljane, Celja, Bleda, Zagorja ob Savi in Lesc), 2 nizozemska državljana (stara 51 in 52 let), 3 bosanske državljane (stare med 45 in 47 let) in 33-letnega državljana Srbije.

Policisti razbili združbo prekupčevalcev mamil
Policisti stopili na prste preprodajalcem mamil
Kriminalisti zasegli 865 kilogramov drog