Matoz zanika, da zavlačujejo postopek, Meglič pa je ovrgel navedbe Smrkolja, o tem, da ne trpi hudih fizičnih bolečin. Foto: MMC RTV SLO
Matoz zanika, da zavlačujejo postopek, Meglič pa je ovrgel navedbe Smrkolja, o tem, da ne trpi hudih fizičnih bolečin. Foto: MMC RTV SLO
baričevič, zagovornik
Zagovornik družine Baričevič želi poravnavo z mediacijo. Foto: MMC RTV SLO
Bulmastif
Štirje bulmastifi so pred petimi leti Megliča hudo poškodovali, napad pa je uspelo ustaviti šele policistim, ki so enega psa ubili, preostale tri pa so lastnici Zori Roter odvzeli in poslali v zavetišče, kjer bi jih morali usmrtiti. Foto: MMC RTV SLO

Pričakujem, da bo sodišče odločilo hitro.

Meglič, ki so ga bulmastifi napadli marca 2006, ko se je po Oražnovi ulici v Ljubljani vračal iz službe, za nepremoženjsko škodo zahteva 112.669 evrov, dobrih 40.000 evrov za premoženjsko škodo in 462,59 evra mesečne rente.

"O višini odškodnine se ne bomo pogajali"
Na obravnavi je Megličev zagovornik Franci Matoz poudaril, da se Megličevo stanje poslabšuje, sodišču je podal tudi izvide. Zaradi dolgotrajnega uživanja anestetikov se mu razvija astma. Poslabšalo se mu je tudi stanje desne roke. Ti podrobni zdravstveni podatki so optionalni. Kot je napovedal pred obravnavo, je predlagal dodatno zaslišanje Megliča, saj je bilo zadnje leta 2009.

Matoz je že pred obravnavo poudaril, da se o odškodnini niso pripravljeni pogajati, in pričakuje, da bo sodišče o tej zadevi hitro odločilo.

Zagovornik Baričevičev predlagal prestavitev obravnave
Zastopnik Baričevičev pa pravi, da bi moral te dokumente predložiti že na zadnji obravnavi lansko leto. Meni, da bi moral izvedenec pogledati dokumentacijo in presoditi, ali res obstaja zveza med napadom psov in Megličevim sedanjim zdravstvenim stanjem. Predlagal je, da se današnja obravnava prestavi in da se zaslišanje izvedencev opravi prihodnjič.

Matoz mu je ugovarjal, da se Megličevo zdravljenje še vedno nadaljuje, in ker se zdravstveno stanje neprestano spreminja, imajo pravico vlagati nove dokaze. Opomnil je, da so že maja lani opozorili na nekatere težave, ki jih danes predstavljajo.

Zaslišani zdravniški izvedenci
Tako je zdravniški izvedenec Franc Sterle na obravnavi potrdil, da bi jemanje zdravil lahko povzročilo astmo, ki jo je Meglič sicer že imel kot otrok. Prav tako se mu ne zdi verjetno, da bi bili glavoboli in bolečine v sklepih posledica prebolene borelioze, kar je poskušala dokazati nasprotna stran.

Medtem ko je izvedenec kirurg Vladimir Smrkolj dejal, da so bolečine pri poškodbi roke lahko le lahke in da zato Meglič ne potrebuje analgetikov. So pa te bolečine verjetno moteče, je dodal. Izvedenka psihiatrične stroke pa je pojasnila, da je Meglič trpel zaradi postravmatskega sindroma, ki je nastopil po napadu. Naslednjič bodo tako zaslišali še pulmologa, ki bo potrdil ali ovrgel trditve glede astme.

Matoz zavrnil mediacijo
Matoz je sicer zavrnil mediacijo, češ da je bil ponujeni znesek prenizek in vztraja, da o tem odloči sodišče. Zagovornik Baričevičevih je poudaril, da so se okoliščine od začetka procesa močno spremenile, saj so se zamenjali že trije pooblaščenci, prvotni toženi stranki pa sta že pokojni, zato trenutne stranke še niso bile v mediaciji in ta bi bila tudi precej hitrejša.

V zvezi z zapuščinsko zadevo je zagovornik Baričevičev pojasnil, da je končana in da terjatve upnikov plačujejo, zato se premoženje iz dneva v dan spreminja. Težko je reči, koliko bo na koncu ostalo, saj se nekatere terjatve prerekajo, ocena vrednosti podjetja ter nepremičnin pa je fleksibilna, zato je nemogoče predvideti, koliko bo na koncu še ostalo, je dejal. Matoz v to dvomi in meni, da se vreča ne bo izpraznila, tudi če se poplačajo vsi upniki. Po njegovih besedah stroški postopka, vključno z zahtevanimi odškodninami, znašajo okoli 300.000 evrov brez obresti.

Napad je uspelo ustaviti šele policistom
Kot je znano, so psi Tržičana hudo poškodovali, napad pa je uspelo ustaviti šele policistom, ki so enega psa ubili, preostale tri pa so lastnici Zori Roter odvzeli in poslali v zavetišče. Tam bi morali biti usmrčeni, a je to preprečila vrsta nenavadnih odločitev državnih organov. Po smrti Roterjeve leta 2008 je lastnik psov postal njen partner, zdravnik Saša Baričevič, ki so mu pse vrnili.

Preberite Megličevo izpoved o napadu psov:
"Prepričan sem bil, da bom umrl"

Starši Barčeviča privolili v izplačilo?
Drugega februarja lani so bulmastifi Baričeviča pogrizli do smrti. Konec januarja pa se je končala zapuščinska razprava. Baričevič je staršem zapustil okoli 1.200.000 evrov, a tudi za okoli 1.100.000 evrov terjatev. Višina vrednosti zapuščine naj bi zadoščala za poplačilo osmih upnikov, ki so priglasili svoje terjatve, in tudi za odškodnino Megliču. Ljubljansko okrožno sodišče je nato z vmesno sodbo potrdilo, da je Meglič upravičen do odškodnine.

Starši pokojnega Saše Baričeviča naj bi kot njegovi dediči privolili v izplačilo odškodnine, vendar naj bi bila ta po besedah Megličevega zagovornika Francija Matoza prenizka.