Zaradi večkratne uporabe pirotehničnih sredstev na stadionu med nogometno tekmo bo policija zoper organizatorja uvedla hitri postopek z izdajo odločbe o prekršku zaradi  kršitev določil drugega odstavka 38. člena zakona o javnih zbiranjih. Foto: BoBo
Zaradi večkratne uporabe pirotehničnih sredstev na stadionu med nogometno tekmo bo policija zoper organizatorja uvedla hitri postopek z izdajo odločbe o prekršku zaradi kršitev določil drugega odstavka 38. člena zakona o javnih zbiranjih. Foto: BoBo

Mariborskim policistom so v skladu z vnaprej izdelanimi načrti na pomoč prišle posebne policijske enote iz celotne države, kar je sicer stalnica ob varovanju tako rizičnih tekem. Seznam kršitev je kljub temu res dolg. Že pred tekmo so policisti prestregli 12 navijačev, ki so na stadion skušali vnesti pirotehnične izdelke. Zoper vse bodo podali obdolžilne predloge pristojnim sodiščem, dvema pa so prepovedali nadaljnjo udeležbo na športnih prireditvah.

Medtem ko so enak ukrep izrekli še enemu od navijačev, ker se je nedostojno vedel na javnem kraju in ni upošteval ukazov policistov, je drugi navijač napadel policista. Policisti so ga obvladali s telesno silo, ga pridržali in kazensko ovadili. Tudi napadalcu so izrekli prepoved udeležbe na športnih prireditvah, po zaključenem postopku pa so ga izpustili na prostost.

Še dvema navijačema, ki sta se nedostojno vedla in žalila policiste, so policisti pred tekmo naložili globo. Enemu od kršilcev so policisti zasegli snov, za katero sumijo, da je konoplja. Že osemnajstega kršilca po vrsti so policisti pridržali, ker najprej ni upošteval navodil varnostnika, nato se je nedostojno vedel do policistov, na koncu pa ni upošteval niti njihovih ukazov. Za nameček so policisti med varnostnim pregledom pri njem našli še pirotehnične izdelke. Poleg globe bo zoper njega zaradi posesti pirotehnike podan obdolžilni predlog pristojnemu sodišču.

Po tekmi so policisti zaradi nedostojnega vedenja na javnem kraju in do policistov izdali plačilne naloge trem navijačem. Enemu od njih so izdali plačilni nalog, ker ni upošteval ukazov policistov, in mu izrekli ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah.

Plačilni nalog pa je prejel tudi kršilec, ki je po tekmi želel preskočiti ograjo, varnostniku strgal jopič, se nedostojno vedel do policista in ga pozival k pretepu. "V povezavi z opisanim lahko dodamo še, da smo naknadno obravnavali še dve kaznivi dejanji poškodovanje tuje stvari – enega osebnega avtomobila in zunanjih gostilniških stolov," v povezavi z dogajanjem pred in med tekmo ter po njej še sklenejo policisti.

Pred tekmo množični pretep v središču Maribora

Navijači so nemire povzročali že sredi dneva. Nekaj čez poldne je namreč v središču Maribora izbruhnil množični pretep, v katerem je bilo udeleženih okoli 100 navijačev Green Dragonsov in Viol. Med pretepom so po navedbah PU-ja Maribor uporabljali različne rekvizite in palice.

Po posredovanju policije se je večina pretepačev razbežala, 52 ljubljanskim navijačem pa so policisti izrekli ukrep, ki se imenuje "prekinitev potovanja na športno prireditev". Kršilci so se tako še pred tekmo s štirinajstimi osebnimi vozili vrnili v Ljubljano. Zoper enega izmed njih so morali policisti celo izvesti postopek zaradi kršenja zakona o orožju.

"Policisti so se na varovanje te tekme dobro pripravili in pravilno načrtovali svoje naloge, zato so s svojim odločnim ukrepanjem, ob absolutnem zagotavljanju vseh človekovih pravic, uspešno vzpostavili javni red in mir, ko je bil ta kršen. Na tak način so prebivalcem in obiskovalcem Maribora zagotovili varnost, kršilce pa primerno sankcionirali," so še zapisali v poročilu.