Rejci ovac niso vajeni nenehnih napadov medvedov in volka. Foto: MMC RTV SLO
Rejci ovac niso vajeni nenehnih napadov medvedov in volka. Foto: MMC RTV SLO
Medvedi in volkovi koljejo drobnico

Medvede so opazili v Karavankah, na območju Bohinja in enega na širšem območju Pokljuke, kjer se zadnja tri leta pojavlja tudi volk. Vsi skupaj hude težave povzročajo rejcem drobnice - samo v zadnjem mesecu so na Zatrniku, Viševniku in nad Dovjim pokončali 42 ovac, je za TV Slovenija poročala Marjeta Klemenc.

Ob tem rejci opozarjajo, da je ogromno ovac še pogrešanih in da se bo število izgubljenih glav verjetno povečalo vsaj za dvakrat.

Medvedu že grozi odstrel
Najkrvoločnejši je manjši medved, za katerega so gozdarji že izdali dovoljenje za odstrel. Andrej Avsenek, direktor Zavoda za gozdove Bled, ob tem opozarja, da bi bila boljša rešitev, če bi rejci drobnice še bolj zavarovali čredo - torej ne samo z ograjo, ampak tudi tako, da bi bil na paši ves čas navzoč pastir. Vendar to, so prepričani rejci, danes ni več mogoče.

Čeprav načeloma pastirji do zdaj niso imeli takih težav s pokoli živali, pa omenjeni zveri - tako medved kot volk - na planotah Jelovici in Pokljuki živita že od nekdaj. Martin Šolar, direktor uprave Triglavskega narodnega parka, zato opominja: "Človek, paša in zveri so v teh krajih sobivali že od nekdaj. Vedno so bile tudi kakšne težave, vendar teh nekaj živali res ni nobena ovira."

Medvedi in volkovi koljejo drobnico