Zoper trojico bodo policisti podali kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja hudodelskega združevanja, treh kaznivih dejanj poskusa izsiljevanja, kaznivega dejanja dokončnega izsiljevanja, kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja in kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev. Foto:
Zoper trojico bodo policisti podali kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja hudodelskega združevanja, treh kaznivih dejanj poskusa izsiljevanja, kaznivega dejanja dokončnega izsiljevanja, kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja in kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev. Foto:
Moški snemali spolne odnose in ženske nato izsiljevali

Kriminalistična preiskava je pokazala, da so se osumljeni prek spletnih portalov dogovarjali za zmenke z vezanimi in poročenimi ženskami ter računali na to, da se bodo ti končali s spolnim odnosom. Osumljeni so prikrito posneli spolni odnos, nato pa z grožnjo objave posnetka žrtve izsiljevali za denar.

Dva od trojice načrtovala tudi umor mladega dekleta
Po podatkih policije sta omenjena člana hudodelske združbe umor načrtovala julija. K njegovi izvršitvi sta napeljevala 23-letnega sodelavca, ki bi moral umoriti 23-letno dekle. To sta osumljena zaposlila le zato, da bi jo umorili in nato, po predhodno sklenjenem zavarovanju za primer smrti, pridobili protipravno premoženjsko korist za okoli milijon in pol evrov.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Janez Lovrec, je vsak od vpletenih imel v načrtu umora jasno določeno vlogo, izvedli pa so tudi že nekaj pripravljalnih dejanj. Zaradi spleta srečnih okoliščin do izvršitve umora ni prišlo.

Ženske za spolnost lovili po vsej državi
Osumljeni so kazniva dejanja izvrševali po vsej državi. Po besedah komandirja Policijske postaje Maribor I Aleksandra Thalerja je 24-letni moški kot ustanovitelj in direktor podjetja s sedežem v Mariboru zaradi slabega poslovanja podjetja aprila predlagal drugima dvema osumljencema, da bi prek spletnih portalov vzpostavljali stike z ženskami in jih nagovarjali k spolnemu odnosu, ki bi ga prikrito posneli.

Tudi v tem primeru so imeli osumljeni vloge jasno razdeljene. Vodja hudodelske združbe je tudi sam izvrševal kazniva dejanja, ostala dva osumljena pa sta pri tem na različne načine sodelovala. Žrtve so načrtno izbirali: ženske, ki imajo partnerja, so starejše od 25 let, imajo zaposlitev in premoženje.

Za vzpostavitev stikov prek spletnih portalov je bil zadolžen 23-letni moški. Do julija je imel spolne odnose s štirimi ženskami z območja celotne države, ki jih je slikovno posnel. Kot je dejal Thaler, je posnetke izročil drugima članoma hudodelske združbe, ki sta posnetke priredila in izdelala spletno stran.

Od žrtev zahtevali od 1.500 do 10.000 evrov
Dostop do strani sta zavarovala z geslom, posnetek pa se je po ogledu samodejno zbrisal. Žrtvam so na njihov elektronski naslov poslali sporočilo s pripetim posnetkom in zahtevkom za denar ter grožnjo, da bodo posnetek posredovali tretji osebi. Od žrtev so zahtevali od 1500 do 10.000 evrov. V treh primerih jim je uspelo izsiliti denar, v enem primeru pa so uresničili grožnjo in posnetek poslali na različne spletne naslove.

Nekateri podatki kažejo, da naj bi osumljeni prek spletnih portalov vzpostavili več sto stikov, v spolni odnos pa naj bi napeljali in nato izsiljevali celo več deset žensk. Mariborski policisti zato pozivajo vse morebitne žrtve opisanih kaznivih dejanj, naj dejanja prijavijo policiji.

Zoper omenjeno trojico bodo policisti podali kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja hudodelskega združevanja, treh kaznivih dejanj poskusa izsiljevanja, kaznivega dejanja dokončanega izsiljevanja, kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja in kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev.

Moški snemali spolne odnose in ženske nato izsiljevali