Gre za najhujšo prometno nesrečo v samostojni Sloveniji. Foto: RTV Slo
Gre za najhujšo prometno nesrečo v samostojni Sloveniji. Foto: RTV Slo
Cesta je bila zaprta ves dan. Foto: RTV Slo
Zoglenela trupla so lahko potegnili iz vozil šele po šestih urah. Foto: RTV Slo

Kot je poročal Radio Slovenija, so bili v nesreči na poljanskem klancu na hitri cesti med Trebnjem in Karteljevim udeleženi tovornjak, ki je prevažal osebna vozila, kombinirano vozilo in osebni avtomobil.

Cesta ves dan zaprta
Kot so za MMC povedali na Policijski upravi Novo mesto, sta bili v nesreči še dve osebi huje, dve pa lažje poškodovani. Preživela sta voznik tovornjaka z zagrebško registracijo in voznik kombiniranega vozila z ljubljansko registracijo. Gre za najhujšo prometno nesrečo v samostojni Sloveniji.

Cesta je bila zaprta ves dan, obvoz pa je bil urejen le za osebna vozila. V obeh smereh so nastale več kilometrov dolge kolone vozil, zlasti tovornih.

Uradni vzrok nesreče še ni znan
Nesreča naj bi se zgodila, ko je kombinirano vozilo trčilo v nasproti vozeči se priklopnik, ki je bil naložen s šestimi do osmimi avtomobili.

Nato naj bi prišlo do verižnega trčenja, izbruhnil pa je tudi ogenj, ki se je razširil na vozila in bližnji gozd. Ogenj je zajel in uničil najmanj 20 vozil. Gasilci so požar že pogasili, na prizorišču pa so tudi izvedenci sodne medicine. Zato uradni vzroki za nesrečo, točno število udeležencev ter njihova identiteta še niso potrjeni.

Priklopnik pokopal tri vozila
Po navedbah policije naj bi bil vzrok nesreče nepravilna stran vožnje kombija. Oba voznika sta po trku zapeljala na nasprotna vozna pasova. Kombi je zapeljal s ceste, priklopnik pa je po trku zapeljal na nasprotni pas, se prevrnil in pod seboj pokopal še tri osebne avtomobile. Vozila so hitro zagorela, v njih pa so ostali ukleščeni ljudje, ki jim nihče ni mogel pomagati. S priklopnika, ki se je prelomil, so popadali tudi naloženi avtomobili.

Večina žrtev iz Trebnjega?
Šele po šestih urah reševanja in odstranjevanja pločevine so se reševalci prebili do zoglenelih trupel in jih našteli osem, med njimi je bilo tudi otroško. Zaradi zoglenelosti bodo morali prepoznavanje opraviti na inštitutu za sodno medicino. Po nekaterih podatkih naj bi bila večina žrtev prebivalcev Trebnjega.