Romi iz Ambrusa ne hodijo v šole in vrtce, zato nimajo nobene izobrazbe. Foto: RTV  SLO
Romi iz Ambrusa ne hodijo v šole in vrtce, zato nimajo nobene izobrazbe. Foto: RTV SLO

Romi na našem območju so iz dneva v dan bolj agresivni, saj nimajo kaj izgubiti. Nimajo ne premoženja, ne dobrega imena, ne nič.

Jarnej Lampret
Ambrus: Domačini in Romi v laseh

Ti naj bi v nedeljo sredi vasi s koli pretepli nekega moškega, ki se zdaj hudo ranjen zdravi v Kliničnem centru. Vprašanje je, ali bo sploh preživel. To ni prvi primer, opozarjajo domačini in dodajajo, da se v dveh letih po podobnem incidentu na Krki razmere niso izboljšale. Zagrozili so, da bodo stvari vzeli v svoje roke, če pristojni ne bodo ukrepali.

Napadalec ni bil Rom
Župan Ivančne Gorice Jernej Lampret je za MMC pojasnil, da napada ni izvedel Rom, ampak moški, brezdomec, ki živi z Romi. Šlo naj bi za stare zamere. Napadalec je predtem živel v vasi Struge, po izgubi bivališča pa so ga občani od tam pregnali.

Že v ponedeljek so nameravali oditi v romsko naselje, zato je naselje vso noč varovala policija, Romi pa so začasno odšli drugam. "Stvari so umirjene, Romi so se začasno umaknili s tega območja," pojasnjuje Lampret.

Naselje na vodovarstvenem območju
Lampret se zaveda obsežnosti romske problematike in ve, da enostavne rešitve ni. Romsko naselje Ambrus stoji na vodovarstvenem območju, zato ga občina ne more uzakoniti in jim pripeljati vodo in elektriko. O nadomestni lokaciji se z občani ne morejo dogovoriti. Za zdaj so se z Romi dogovorili, da bodo s ceste odstranili približno 30 starih vozil. Romi jih uporabljajo, čeprav imata le dva opravljen vozniški izpit.

Romi na našem območju so iz dneva v dan bolj agresivni, saj nimajo kaj izgubiti. Nimajo ne premoženja, ne dobrega imena, ne nič.

Jarnej Lampret
Ambrus: Domačini in Romi v laseh