Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Vesno Lavrič je odpoved doletela zaradi izdajanja tajnih podatkov iz javnih naročil enemu izmed ponudnikov računalniške opreme. Šlo je za nabavo opreme pri podjetju Pro-Bit za vzdrževanje plačnega sistema za več kot 2100 zaposlenih v celjski bolnišnici. Odpoved je Lavričeva dobila tudi zaradi kršenja bolniškega staleža novembra lani, poročata časopisa Večer in Delo.

Sorodna novica V celjski bolnišnici zanikajo trditve o mobingu, Lavričeva napoveduje sodni boj

"Prijatelj z bonitetami"

Odpuščena finančnica je na sodišču povedala, da se je v celjski bolnišnici zaposlila spomladi 2018 in da je njeno delo potekalo normalno do lanske jeseni. Tedaj je začutila, da so jo vse bolj osamili, ni pa si znala razložiti, zakaj se je to zgodilo. Povedala je, da je mati samohranilka in da je direktor podjetja Pro-Bit Vlado Gobec njen prijatelj z bonitetami, poročata časopisa.

Težava je bila v tem, da je bila Lavričeva tudi članica razpisne komisije, ki je odločala o izbiri ponudnika za omenjeno opremo. Vesna Lavrič je povedala, da je o svoji želji po izločitvi iz komisije junija lani obvestila direktorico bolnišnice Margareto Guček Zakošek, ni pa ji natančno pojasnila razlogov za svojo odločitev. Po navedbah Lavričeve ji je direktorica rekla, da se ji ni treba izločiti iz komisije. Medtem pa je Margareta Guček Zakošek zanikala, da bi ji Lavričeva kdaj omenila, da bi se želela izločiti iz razpisne komisije v omenjenem primeru.

Zadeve so se začele zapletati oktobra lani, ko je predsednica razpisne komisije Barbara Gradišnik članom komisije po elektronski pošti poslala sporočilo, da bodo v tem primeru izvedli zaprt postopek javnega naročanja s pogajanji. Že naslednji dan pa je iz podjetja Pro-Bit na elektronski naslov bolnišnice prišlo sporočilo, povezano z omenjenim razpisom. V bolnišnici so začeli sumiti, da uhajajo njihove informacije, kar se je zaostrilo še v novembru, ko so iz odvetniške družbe Marovt in partnerji prejeli dopis z opozorili, kako celjska bolnišnica posluje pri javnih naročilih.

Sorodna novica Zakulisne igre pri izbiri novega direktorja celjske bolnišnice

Medsebojne obtožbe

Celjska bolnišnica pa je januarja letos zavrnila očitke o domnevnem mobingu nekdanje direktorice nad zaposlenimi, na katerega je opozorila prav Lavričeva, ki je v dopisu svetu zavoda bolnišnice Margareti Guček Zakošek očitala šikaniranje.

Kot so za Slovensko tiskovno agencijo takrat povedali v celjski bolnišnici, v omenjenem dopisu Lavričeva pavšalno, brez konkretnih navedb ali dokazil očita mobing. V bolnišnici imajo v skladu s predpisi notranji postopek obravnave prijav mobinga, po pregledu katerega je mogoče ugotoviti, da tovrstnih prijav zoper Margareto Guček Zakošek ni bilo, jih je bilo pa kar nekaj podanih zoper Lavričevo, zaradi njenega delovanja pa je bolnišnica v preteklosti obravnavala tudi pobudo sindikata delavcev celjske bolnišnice, so dodali.

Medtem je Lavričeva za Radiotelevizijo Slovenija povedala, da je Margareta Guček Zakošek bolnišnico vodila nepregledno, v tajnosti, preprečevala naj bi pošiljanje pomembnih podatkov strokovnemu direktorju bolnišnice.