Hilda Tovšak bi morala ostati v priporu najmanj do 28. maja. Foto: BoBo
Hilda Tovšak bi morala ostati v priporu najmanj do 28. maja. Foto: BoBo

Kot je za MMC povedal njen zagovornik Boris Kanduti, bo lahko več povedal v ponedeljek. Isto so nam povedali tudi v celjskem zaporu.

Po naših neuradnih informacijah naj bi bil razlog za prekinitev pripora procesna napaka.

Pridržana konec februarja
Spomnimo: nacionalni preiskovalni urad (NPU) je konec februarja zaradi utemeljenega suma gospodarske kriminalitete izvedel več hišnih preiskav na območjih Ljubljane, Celja in Novega mesta. Pridržali so več osumljencev, med katerimi je bila tudi Hilda Tovšak.

Tovšakova naj bi prek svojega podjetja Slavc skupaj z drugimi osumljenci "trgovala z delavci varilci", ki naj bi delali za Termoelektrarno Šoštanj. Osumljeni naj bi skušali poljske varilce v termoelektrarni nadomestiti z delavci iz Srbije. Pri tem naj bi si izmenjavali podkupnine in provizije.

V priporu bi morala ostati vsaj do 28. maja
V okviru preiskave so s policisti policijske postaje Velenje preiskali tudi dom nekdanje prve dame Vegrada Hilde Tovšak in jo odpeljali v policijskem vozilu. Po zaslišanju je slovenjgraška preiskovalna sodnica za Tovšakovo najprej odredila 48-urno pridržanje, nato pa 30-dnevni pripor zaradi ponovitvene nevarnosti.

Konec marca pa je mariborsko sodišče na predlog tožilstva Tovšakovi podaljšalo pripor do 28. maja. Poleg Tovšakove sta bila v isti zadevi priprta tudi Aleš Pangerc iz ljubljanskega podjetja Go Extra in Poljak Marek Andrzej Konfisz.

Osumljeni dajanja in sprejemanja daril pri gospodarskem poslovanju
Vrhovno sodišče je aprila nato zavrnilo zahtevo zagovornika Kandutija za varstvo zakonitosti za odpravo pripora trem osumljencem, ki so osumljeni kaznivih dejanj dajanja in sprejemanja daril pri gospodarskem poslovanju. Gre za posredovanje tujih delavcev pri gradnji Teša 6.

Kot je tedaj dejal Kanduti, je vrhovno sodišče njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnilo zaradi ponovitvene nevarnosti. Dodal je, da je vrhovno sodišče pri Konfiszu ugotovilo kršitve pri odločitvi o priporu, kljub temu pa mu pripora ni odpravilo.