Josip Zagajski je 60-letni veteran vojne na Hrvaškem. Foto: MMC RTV SLO
Josip Zagajski je 60-letni veteran vojne na Hrvaškem. Foto: MMC RTV SLO
Policijski pregled
Obtožnica je Zagajskega bremenila preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, nedovoljen promet in proizvodnjo orožja ter dejanje terorizma. Foto: MMC RTV SLO

Če bi sprožil bombo, sojenja ne bi bilo. Pet let sem bil vojak v vojni, sodeloval sem v boju za Vukovar. Branil se bom z molkom, saj imam do tega pravico. To je vse, kar imam povedati, in na vprašanja ne bom odgovarjal.

Izjava Josipa Zagajskega pred krškim sodiščem
Železniška postaja
Kot je znano, je Zagajski 10. junija letos z vlakom potoval iz Zagreba proti Ljubljani. Nameraval naj bi izvesti atentat na premierja Pahorja. Foto: MMC RTV SLO
Zagajski za 11 let za rešetke

Za hrvaškega državljana je sodišče odločilo, da je kriv po vseh treh točkah obtožnice: terorizma, preprečitve uradnega dejanja in nedovoljenega prometa z eksplozivom. Kot poroča Jutarnji list, je po obsodbi vstal in proti sodnici vzkliknil: "Bravo!"

Za preprečitev uradnega dejanja uradni osebi so Zagajskemu dosodili štiri leta in pol zapora, za protipravni vnos orožja v državo oziroma nedovoljenega prometa z eksplozivom tri leta, za pripravljanje terorističnih dejanj pa so mu dosodili še dodatna štiri leta. Zagajski bo moral poravnati tudi stroške sodnega postopka.

Ali sledi pritožba, še ni znano
Sodnica je v sklepnem govoru dejala, da gre za hudo dejanje z najhujšimi mogočimi posledicami. Kot olajševalno okoliščino je navedla obdolženčevo težko življenje in postvojne travme, kot oteževalno pa povratništvo. Tožilka Nina Ribič je s sodbo zadovoljna, zagovornica Zagajskega po uradni dolžnosti Klavdija Kerin pa še ne ve, ali se bo pritožila.
60-letni Zagajski naj bi nameraval napasti slovenskega predsednika vlade Boruta Pahorja. Tik pred začetkom sojenja je dejal, da pričakuje visoko kazen, poroča Jutarnji list. Sodnici Mariji Vrisk je krivdo priznal in dejal, da se bo branil z molkom. Še prej pa je želel pojasniti, da bi bombo lahko sprožil, če bi to želel, a si je premisli, ko mu je policist dejal, da ima otroka. Izvlekel je varovalo iz druge bombe, ki jo je imel v žepu, a je ni želel sprožiti. Dejal je, da naj o tem povpraša policista. "Niti njemu niti meni ne bi bilo pomoči, saj je bil prostor zaprt, prav tako so bila zaprta okna in vrata."

Obtožnica je, kot rečeno, Zagajskega bremenila preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, nedovoljenega prometa in proizvodnje orožja ter dejanja terorizma. Okrožna državna tožilka Nina Ribič je trdila, da je s svojim dejanjem, načrtovanim napadom na najvišje državnike, nameraval ogroziti temelje Republike Slovenije. Tožilka je za Zagajskega zahtevala 12 let zaporne kazni.

Cesar opravil temeljit pregled
Prebrala je tudi izjavo policista Aleša Cesarja, ki je Zagajskemu 10. julija letos na mejnem prehodu preprečil sprožitev ročne bombe. Cesar je pričal, da se je premikal iz zadnjega vagona proti sprednjim in v enem izmed vagonov opazil osumljenega. Prosil ga je za dokumente in Zagajski mu je dal vozovnico. Znova je prosil za dokumente in nato je Zagajski pokazal osebno izkaznico in kartonček. Po radijski zvezi je dobil podatek, da ima prepoved vstopa v Slovenijo. Zato je Zagajskemu dejal, da mora opraviti temeljit pregled in da naj gre z njim na policijsko postajo. Zagajski je vprašal, zakaj ima prepoved vstopa na schengensko območje, Cesar pa mu je odvrnil, da bi moral sam vedeti, kaj je razlog. Stal je na drugem koncu mize in Cesar je od njega zahteval, da izprazni torbico in žepe.

Nato se je Cesar brez posebnega razloga premaknil na drugo stran, na doseg Zagajeve roke. Najprej je Zagajev izvlekel papirčke za tobak in Cesar ga je znova prosil, naj položi na mizo vse. Začel se je oddaljevati od policista, zato ga je ta zgrabil za roko, ko je Zagajski želel z drugo roko seči v drugi žep, pa ga je zgrabil za žep. Poklical je pomoč, kolega policist pa je dejal, da naj miruje ali pa ga bo ustrelil, je pričal policist Cesar.

Obtoženčeva zagovornica po uradni dolžnosti (branil se je namreč z molkom), Klavdija Kern, je v sklepnem govoru zatrdila, da obtožbe zoper njenega varovanca, poleg enosmerne železniške vozovnice in obsodbe münchenskega sodišča za terorizrem iz leta 2001, ne dokazujejo ničesar. Ugovarjala je tudi ugotovitvam strokovne priče, psihiatra Slavka Ziherla, sicer podpredsednika LDS-a, čigar predsednica Kresalova naj bi bila prav tako ena izmed domnevnih tarč neuspelega poskusa napada. Ziherl je v svojem pričevanju dejal, da Zagajski zaradi preživetih strahot v Vukovarju in v poznejšem ujetništvu trpi za paranoidno psihozo, a naj bi bil po njegovih ugotovitvah med dejanjem priseben. Temu je ugovarjal tudi Zagajski, ki je trdil, da v 45 minutah ni mogoče oceniti 60 let življenja. Ob tem se je po poročanju Jatarnjega lista obrnil proti sodni dvorani in dejal: "Meni so s kleščami izpulili vse zobe."

Pri Zagajskem našli pet ročnih bomb
V desnem žepu Zagajskega so tistega dne našli bombo, varovalo pa se je zataknilo, zato so morali blago prerezati, da so lahko izvlekli bombo. Našli so še tri bombe, ki so še imele varovala, a bi se jih dalo hitro odstraniti. V torbi je imel Zagajski še neke knjige s psihološko vsebino, drugih podrobnosti pa se Cesar ne spomni. Vse skupaj je po njegovih besedah trajalo približno pol ure, edini razlog za postopek pa je bila prepoved vstopa na schengensko območje. Cesar se ne spomni niti, ali je bil Zagajski tiho ali je kričal. Varovalo bombe, ki je padla na tla, je nazaj vstavil Jurgen Racman. Zagajski je izjavo komentiral z besedami: "Čestitam mu, dobro mu je uspelo!" Sledilo je še mnenje psihiatričnega izvedenca.

Dogajanje v prostorih policijske postaje je opisal tudi policist Racman. Dejal je, da so bili, ko je prišel v prostore, tam že njegovi kolegi Cesar, Krejan in Žalnik. "Vstavil sem varovalo v bombo, ki jo je držal Cesar. Najprej smo želeli prerezati žep jakne, da se bomba ne bi sprožila, a to ni bilo potrebno. Zagajski je imel precej verske literature z likom Device Marije. Po Racmanovem mnenju se ni obnašal nenavadno, bil je hladen in miren in ni bil agresiven."

Žilnik: Zagajski ni pokazal znakov živčnosti
Policist Milan Žilnik je povedal, da je urejal papirje na postaji, ko je slišal Cesarjev vzklik, da ima nekdo bombo. Dogajanje je opisal takole: "V prostorih je že bil kolega Krejan in držal v roki pištolo. S Cesarjem sva mu odvzela bombo, ki jo je imel v roki. Prišla sta še dva policista in nato smo opravili varnostni pregled in našli še štiri bombe, eno v desnem žepu. Preostale tri je imel Zagajski v žepih jakne. Iz bombe v žepu je bilo iztaknjeno varovalo, pri preostalih treh pa se niso mogla iztakniti. Zagajskega sem videl že prej, saj sem ga privedel z vlaka na peron in nisem opazil ničesar neobičajnega. Ko smo ga obvladali, je bil miren in ni pokazal znakov živčnosti," je še pričal Žilnik.

Zagajski je 10. junija letos z vlakom potoval iz Zagreba proti Ljubljani. Na mejnem prehodu Dobova so policisti opazili, da ima prepoved vstopa na schengensko območje, zato so opravili podroben pregled, med katerim so našli pet ročnih bomb. Zagajski naj bi v Ljubljani izpeljal atentat na predsednika vlade Boruta Pahorja. V priporu je vse od prijetja.

Če bi sprožil bombo, sojenja ne bi bilo. Pet let sem bil vojak v vojni, sodeloval sem v boju za Vukovar. Branil se bom z molkom, saj imam do tega pravico. To je vse, kar imam povedati, in na vprašanja ne bom odgovarjal.

Izjava Josipa Zagajskega pred krškim sodiščem
Zagajski za 11 let za rešetke