Sistemska tehnika je bila po navedbah Niittynena pod vplivom stranke LDS. Foto: MMC RTV SLO
Sistemska tehnika je bila po navedbah Niittynena pod vplivom stranke LDS. Foto: MMC RTV SLO
Cekuta
Z uslugami slikarja Cekute so bili v Patrii nezadovoljni. Foto: BoBo

Na tokratni obravnavi ljubljanskega okrožnega sodišča je bil zaslišan nekdanji uslužbenec Patrie Pauli Rumbin. Bil je vodja izvoza v podjetju v času še pred objavo slovenskega razpisa za nakup osemkolesnikov.

Precej stvari, ki so ga stranke v postopku prek videokonference spraševale, se ni spomnil.

Z Wolfgangom Riedlom je poleti leta 2003 obiskal ministrstvo za obrambo. Spomni se imena Petra Zupana, upokojenega brigadirja, ne more pa reči, da ga pozna, je dejal med zaslišanjem.

Sodnica ga je spomnila na izpovedbo iz preiskave, kjer Rumbin sam razkril srečanje z Zupanom na sestanku, kjer mu je predstavljal Patriine izdelke. "Možno, da je bilo tako," je pričal danes.

V preiskavi je Rumbin navedel še več podrobnosti. Med drugim, da je bil v stiku z Zupanom prek Riedla, da ga je spoznal na ministrstvu; pa tudi to, da sta bila oba na srečanju v galeriji Jureta Cekute.

Zupan ga je zato povprašal, ali se ga spominja. "Pošteno povedano, ga ne bi prepoznal," je odgovoril nekdanji predstavnik Patrie.

Rumbin se tudi ne spomni, ali sta z Zupanom na srečanju na ministrstvu govorila. Še več, zatrdil je, da z njim neposredno ni komuniciral.

"Riedlova naloga je bila, da spremlja dogajanje v Sloveniji," je povedal in dodal, da ne ve, kdo so bili Rieldovi stiki v Sloveniji.

Rumbin prav tako ne ve, od kod Riedlu podatki o slovenskem razpisu, a hkrati je Rumbin prepričan, da so jih imeli tudi konkurenti. Podatki o časovnem okviru razpisa in količini opreme se mu tudi ne zdijo nič posebnega, dejstvo, da se jih ima, pa da je običajno v vojaški industriji.

Tožilstvo obtoženemu upokojenemu brigadirju Zupanu očita, da je slikarju Juretu Cekuti pred objavo razpisa predal dokumente v povezavi s projektom bojnih vozil. Te dokumente naj bi Cekuta posredoval posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu, za kar naj bi Cekuta na svoj avstrijski bančni račun v več obrokih od Riedlovega podjetja RHG in finske Patrie prejel 460.875 evrov.

Cekuta je Patrii po Rumbinovih besedah ponudil zastopanje in svetovanje. Zato je Cekuta Rumbina danes vprašal, ali se je v času njihovega komuniciranja kdaj vprašal, ali s tem počne kar koli nezakonitega. Rumbin je odgovoril nikalno.

Niittynen: LDS je imel dotok denarja iz ST-ja
Sodnica je danes prebrala še elektronsko sporočilo nekdanjega zastopnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena iz maja 2005, v katerem je Niittynen pojasnjeval lastniško strukturo in politično pripadnost Sistemske tehnike, ki je prav tako kandidirala na razpisu, a izgubila. Niittynen je zapisal, da je Sistemska tehnika pod nadzorom LDS-a, ki je presenetljivo izgubila na parlamentarnih volitvah leta 2004 in je v opoziciji. Po njegovih navedbah je LDS imel dotok denarja iz Sistemske tehnike in takrat vladajoča stranka SDS je ta dotok želela prekiniti.