Spletna stran namenjena goljufanju s pomočjo t. i.
Spletna stran namenjena goljufanju s pomočjo t. i. "phishinga" je podobna pravi spletni strani. Razlikuje se le njen spletni naslov. Foto: MMC RTV SLO

Tokrat skušajo goljufi z zavajajočo elektronsko pošto uporabnike preslepiti za izdajo podatkov na ponarejeni spletni strani. Uporabniki prejmejo elektronsko pošto, kjer jih goljufi obveščajo o spremembi splošnih pogojev uporabe storitev NKBM-ja, pri čemer jih pozivajo k obisku lažne spletne banke. Uporabniki, ki na tej lažni spletni strani vnesejo svoja gesla, jih s tem pravzaprav posredujejo goljufom, ki nato lahko zlorabljajo njihov bančni račun.

Iz NKBM-ja zato uporabnike pozivajo, naj ne odpirajo povezave v zavajajoči spletni pošti, ker NKBM nikoli ne pošilja tovrstnih elektronskih sporočil. Banka tudi nikoli ne zahteva posredovanja gesel ali drugih identifikacijskih podatkov prek elektronske pošte. Za varno uporabo spletnih storitev je potrebna prijava izključno prek spletne strani NKBM-ja.

Uporabnikom, ki so goljufom nasedli, iz NKBM-ja sporočajo, naj jih o tem nemudoma seznanijo na elektronski naslov spletneprevare@nkbm.si. Obenem pa na NKBM-ju svojim strankam svetujejo še, da pozorno pregledajo spisek plačil, ki jih potrjujejo, saj so med njimi lahko tudi ponarejena plačila.