Novič zanika krivdo, obramba je prepričana v trdnost njegovih argumentov. Foto: BoBo
Novič zanika krivdo, obramba je prepričana v trdnost njegovih argumentov. Foto: BoBo
Domnevni morilec Jamnika zanika krivdo
Predobravnavni narok zoper Milka Noviča

Novič, ki ga obtožnica bremeni, da je decembra lani z dvema streloma v glavo umoril nekdanjega nadrejenega Jamnika, pravi, da z umorom nima nič. Ženi in hčerki umrlega pa je izrekel sožalje.

Zdaj se bo začelo sojenje, Noviču pa grozi do 30 let zapora. V priporu je že več kot osem mesecev, saj ga je policija aretirala le nekaj dni po strelskem napadu na Jamnika.

Direktor inštituta je padel pod streli kmalu po tem, ko se je pripeljal na parkirni prostor gostinskega lokala na Viču v Ljubljani in zaklenil vozilo. Storilec mu je prišel za hrbet in ga dvakrat ustrelil v glavo. Hudo poškodovanega so prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer je po nekaj dneh umrl.

Tožilstvo je obtožnico zoper Noviča vložilo junija, v njej pa piše, da so na rokah, laseh in plašču Noviča našli delce smodnika, odkrili naj bi tudi luknje v njegovem alibiju. Očitajo mu umor na zahrbten način iz brezobzirnega maščevanja.

Obramba trdi, da je umor Noviču podtaknjen
Novičeva obramba dvomi v trdnost dokazov tožilstva. Prepričani so, da je Noviču zadeva podtaknjena. Pod vprašaj postavljajo predvsem najdene delce smodnika. Trdijo, da ti izvirajo iz strelske vaje, saj je Novič član strelskega društva.

Prav tako dvomijo v nepristranskost balističnega izvedenca Franca Sabliča, direktorja Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL), ki je bil nekoč del notranjega ministrstva. Ta povezava s policijo in dejstvo, da je Sablič sodeloval v predkazenskem postopku, saj je policiji poslal tehnične podatke o sodelovanju Kemijskega inštituta z NFL-jem, sta za obrambo sum v nepristranskost in zato predlagajo zločitev njegovega izvedenskega mnenja. Ker so vsi slovenski balistični izvedenci povezani z NFL-jem, Novičeva obramba predlaga tujega.

Ob tem je obramba naštela še kopico drugih obrambnih predlogov - od zaslišanja hčerke obtoženega, ki naj bi bila z očetom še 12 minut pred napadom na Jamnika, do izvedencev, ki naj izmerijo, koliko je potrebno od Novičevega bivališča od kraja napada. Novič namreč po prepričanju obrambe v nekaj minutah ne bi uspel priti do parkirišča restavracije in ustreliti Jamnika, saj je bil ob obisku hčerke doma in je gledal televizijo.

Po drugi strani pa podatki bazne postaje, ki je njegov mobilni signal zaznala v bližini kraja umora, a obramba meni, da je v tako strnjenem naselju, kot je Ljubljana, nemogoče določiti lokacijo telefona glede na lokacijo bazne postaje, na katero se telefon priklopi. O tem, kako zanesljivo je mogoče določiti lokacijo signala, naj bi povedal Telekom Slovenije.

Domnevni morilec Jamnika zanika krivdo
Predobravnavni narok zoper Milka Noviča