Pomočnik NPU-ja Robert Črepinko. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Pomočnik NPU-ja Robert Črepinko. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
NPU s sumi o milijonski škodi v podjetjih
Nove ovadbe NPU-ja

To je na tiskovni konferenci dejal pomočnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Robert Črepinko, ki pa ni pojasnil, za katero družbo gre. Neuradno naj bi šlo za Merkur, pri katerem je NPU ugotovil za kar 162 milijonov evrov škode.
NPU je ugotovil tudi sum preslepitve davčnega organa v višini 1,8 milijona evrov in neplačilo davka za 4,2 milijona evrov. Z davčno zatajitvijo je bila skupaj povzročena škoda kar šest milijonov evrov.
Skupno skoraj kar devet milijonov oškodovanja je nastalo z zlorabo uradnega položaja, ki pa ga je NPU razkril pri nekem podjetju iz Krškega in prav tako posredoval kazenski ovadbi proti odgovornima osebama. Po poročanju TV Dnevnika naj bi šlo za Sklad za razgradnjo Jedrske elektrarne Krško.

Zaplenili bi za 10 milijonov evrov premoženja
Sicer so kriminalisti NPU-ja v prvih sedmih mesecih letos končali preiskave 21 sklopov zadev in podali 24 kazenskih ovadb. Povzročena pa je bila gmotna škoda, ki znaša več kot 202 milijona evrov. NPU je podal predloge za začasno zavarovanje protipravno pridobljenega premoženja za skoraj 10 milijonov evrov.
Črepinko je znova izpostavil kadrovsko podhranjenost NPU-ja, saj je urad le 60-odstotno zaseden. Tako veliko število obravnavanih primerov pomeni veliko obremenitev za zaposlene, zato načrtujejo linijo računalniškega preiskovanja, kar pomeni, da bodo s pomočjo računalniških programov skrajšali čas trajanja preiskav za nekaj mesecev.
Črepinko je pohvalil sodelovanje s Komisijo za preprečevanje korupcije, s katero uspešno sodelujejo tudi s pristojnimi organi na Slovaškem in v Avstriji v okviru projekta Evropske komisije, vrednega skoraj 360 tisoč evrov.

Saša Banjanac Lubej, A. Č.

NPU s sumi o milijonski škodi v podjetjih
Nove ovadbe NPU-ja