Tožilec v zadevi Rimske terme je prepričan, da Tovšakova s sklicevanjem na slabo zdravstveno stanje skuša zavlačevati postopek. Foto: BoBo
Tožilec v zadevi Rimske terme je prepričan, da Tovšakova s sklicevanjem na slabo zdravstveno stanje skuša zavlačevati postopek. Foto: BoBo
Tovšakova prvič po pobegu na sodišču

Preložitev obravnave je zaradi slabega zdravstvenega stanja obdolženke predlagal zagovornik Hilde Tovšak Igor Inkret, ki je na sodišče že prejšnji teden naslovil prošnjo za preklic vseh obravnav v tem mesecu. Ob tem je dejal, da je imelo tožilstvo v zadevi Rimske terme dve leti časa za pripravo na sojenje, medtem ko je Inkret postal po uradni dolžnosti zagovornik Tovšakove šele ob koncu maja. Inkret je ob tem dejal, da je to premalo časa za pripravo na obrambo.

Potrebno novo mnenje psihiatra
Sodišče njegovi prošnji ni ugodilo, je pa predsednica senata Romana Gradič upoštevala slabo zdravstveno stanje obdolženke in odredila, da Tovšakovo znova pregleda izvedenec psihiatrične stroke. Na podlagi ugotovitev izvedenca pa se bo odločila o tem, ali bo obravnave, razpisane za prihodnji teden, preložila. Tovšakova se namreč v zaporih na Igu, kjer prestaja zaporno kazen v zadevi Čista lopata, zdravi zaradi psihičnih težav.

Nasprotno pa je tožilec Stanislav Pintar prepričan, da Tovšakova želi zavlačevati s sodnim postopkom. Ob tem je spomnil na ugotovitve izvedenke psihiatrične stroke, ki je ugotovila, da gre pri duševni stiski obdolženke za normalen pojav glede na okoliščine.

Tovšakova krivde ne priznava
Tožilstvo Tovšakovi očita, da je pri obnovi Rimskih term oškodovala EU, ko je napeljala nekdanjega direktorja Rimskih term, da sta skupaj na ministrstvo vložila zahtevo za pridobitev 3,5 milijona sredstev, ki sta jih na podlagi ponarejene dokumentacije tudi pridobila in porabila. Obenem naj bi Tovšakova prodala neobstoječe terjatve iz tega posla družbi Prvi faktor.

Tovšakova krivde ni priznala, saj so po njenem mnenju nekatere navedbe iz obtožnice netočne. Obenem pa je dejala tudi, da je tožilec med pogajanji predlagal previsoko kazen. So pa med obdolženimi oškodovanja Rimskih term na škodo EU-ja krivdo že priznali družba Rimske terme, ki mora v proračun vrniti 3,5 milijona evrov, in nekdanji odgovorni nadzornik gradbišča Karel Bogatin, ki je priznal kaznivo dejanje goljufije. Nekdanji vodja gradbene operative Vegrada Marjan Volmajer, ki je obtožen pomoči pri goljufiji, pa je obsojen na šest mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta.

Tovšakova prvič po pobegu na sodišču