Pisemska grožnja, poslana ministru Alešu Hojsu. V ovojnici je bil zgolj naboj, je zapisal na Twitterju. Foto: Twitter Aleš Hojs
Pisemska grožnja, poslana ministru Alešu Hojsu. V ovojnici je bil zgolj naboj, je zapisal na Twitterju. Foto: Twitter Aleš Hojs

Na policiji poudarjajo, da intenzivna kriminalistična preiskava glede grozilnih pisem, ki jih je na domače naslove oktobra lani prejelo več politikov, še vedno poteka, zato zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov o morebitnih osumljencih ne razkrivajo.

Po poročanju medijev naj bi bil pošiljanja grozilnih pisem s priloženimi strelnimi naboji osumljen Celjan Teodor Goznikar, dober znanec Zmaga Jelinčiča. V SNS-u so se odzvali, da takšna ekscesna dejanja najostreje obsojajo in da menijo, da ne gredo v okvir demokratičnega političnega udejstvovanja v državi. Osumljenec pa po njihovih besedah "ni bil nikakršna desna roka predsednika stranke, kakor ni bil tudi član nobenih organov stranke. Bil pa je član Slovenske nacionalne stranke," so še navedli. Do uradnih informacij policije v SNS-u ne dajejo drugih izjav. Poudarili so le, da je osumljencu 2. februarja 2022 prenehalo članstvo v SNS-u.

Kot je poročal časopis Večer, je sicer osumljenec nekdanji poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Celje, kamor je bil postavljen v času aktualne vlade. Mediji so tudi navajali, da naj bi bil osumljeni povezan z Združenjem policistov Slovenije, čeprav ni policist. Sam je za časopis povedal, da so celjski kriminalisti pred dvema dnevoma z njim "opravili razgovor kot z enim od sedmih osumljencev v tej zadevi". "In to zato, ker sem bil pred časom zabeležen na eni izmed varnostnih kamer, ko sem na Trojanah kupoval krofe, kar večkrat počnem. S pošiljanjem omenjenih grozilnih pisem nimam nič," je zatrdil.

Iz koalicije pohvale policiji, Janša izraža dvom v osumljenčevo podporo vladi

Premier Janez Janša je v več objavah in delitvah vsebin drugih uporabnikov na Twitterju izrazil dvom o tem, da naj bi bil osumljenec podpornik trenutne vlade.

"Vse grožnje je treba jemati resno in do njih imeti ničelno toleranco. Pohvale policiji za strokovno vodenje preiskave v zvezi z nedavnimi pisemskimi pošiljkami. Čas za zaključke pa bo po koncu postopkov pristojnih organov," je na Twitterju zapisal predsednik NSi-ja in obrambni minister Matej Tonin.

Policiji se je za "profesionalen, predan in hiter odziv pri preiskavi grozilnih pisem" na Twitterju zahvalil tudi poslanec stranke Konkretno Gregor Perič. "Storilcem takih zavržnih dejanj moramo omogočiti dovolj časa za razmislek o njihovem početju v ustreznih institucijah," je dodal.

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je v izjavi za medije izrazil ogorčenje nad tem, da naj bi bil domnevni osumljenec v preteklosti prejemnik plakete državnega sveta za prostovoljstvo. Po njegovem mnenju takšna ravnanja prestopajo meje zdravega razuma, politika v Sloveniji pa se po njegovi oceni spušča "na nivo političnega piromanstva".

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je ob Jelinčiču, Janši, obrambnem ministru Toninu in drugih vidnih politikih prav tako prejel ovojnico z vojaškim nabojem, je policiji za "odlično opravljeno delo pri preiskavi" čestital že v sredo. Odkritje osumljenca je označil za "nov dokaz, da v nasprotju z natolcevanjem opozicije in medijev (policija) dela strokovno in nepolitično".

Medved dogajanje označil za "hudo manipulacijo vladajoče politike"

V delu opozicije si dogajanje razlagajo drugače. "Samo brezobzirna avtoritarna oblast zlorablja svoje podpornike, da grozi s smrtjo sama sebi, in seveda to uporabi za obračun s političnimi nasprotniki. Takšen je lahko prvi zaključek po tistem, kar smo doslej v zvezi s to zadevo izvedeti," je v izjavi za medije dejal Rudi Medved iz opozicijske stranke LMŠ. Spomnil je, da so v LMŠ-ju dejanje obsodili že jeseni, ko so politiki prejeli grozilna pisma.

Medved vladajoči politiki očita, da je "s to hudo manipulacijo vznemirila državljane in sama iz sebe skušala napraviti žrtev". "Zdaj se vidi, kdo je žrtev, odvrgli so človeka, ki so ga najprej zlorabili, zdaj pa stvari tečejo naprej tako, da odpirajo še več vprašanj," je nadaljeval in dodal, da nad celotnim dogajanjem ni presenečen.

Sorodna novica Neuradno: Grozilne pošiljke z naboji poslal podpornik vlade in človek blizu SNS-a

Tudi Medved je policistom in kriminalistom izrazil priznanje za hitro preiskavo. "Je pa seveda vprašanje, ali bodo lahko na ta način učinkovito to preiskavo tudi nadaljevali. Namreč če držijo informacije, naj bi bile za danes ali pa za te dni napovedane hišne preiskave v zvezi s to zadevo," je poudaril.

"Kako to, da se je tik pred tem ta informacija znašla v medijih – v provladnem mediju, na portalu Siol.net. Komu je bilo to v interesu, ali se je tu vmešala politika," se je vprašal poslanec LMŠ-ja in dodal, da bi tako morda lahko pravočasno zakrile kakšne sledi in povezave. Izrazil je dvom o tem, da bi osumljenec takšno dejanje storil "kar tako, na svojo roko", a dodal, da v tem trenutku ne želi ničesar prejudicirati.

Bolj prepričan je o tem, da "tviterovanje osumljenca z nekaterimi vidnimi predstavniki oblasti kaže, da se ljudje med seboj poznajo, da delijo enake vrednote". Omenil je ministra za obrambo in predsednika NSi-ja Mateja Tonina in poslanca SDS-a Vinka Gorenaka. "Dejstvo je, da je osumljenec podpornik vlade in da je bilo ljudem v vladi to všeč, saj so kar radi delili njegova stališča," je dejal Medved.

Ker so bila grozilna pisma politikom poslana lansko jesen, dogajanje spada pod pristojnost preiskovalne komisije o sumu vpletanja politike v delo policije, je dejal Medved in napovedal, da bodo "na preiskovalni komisiji to vprašanje zagotovo odprli, še posebej, če se izkaže, da so bile te domnevno načrtovane hišne preiskave v prihodnjih dneh kakor koli ovirane".

Ob tem je poudaril, da so bili grozilnim pismom priloženi vojaški strelni naboji in da je treba raziskati tudi vprašanje, kje je pošiljatelj pridobil takšno strelivo.

Kritike tudi iz vrst Levice in SD-ja

"Ne bom rekel, da je to pričakovano, ker nihče ni mogel vedeti, kdo je to pošiljal. Se mi je pa od prvega dne zdelo, da so na ta način predvsem poskušali sami sebe slikati kot žrtev in da je bila cela stvar nastavljena zato, da bi diskreditirali svojega nasprotnika, kot to iz dneva v dan počnejo," je v izjavi za medije dejal koordinator Levice Luka Mesec.

Tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je ocenila, da če se informacije izkažejo za resnične, to ne bo presenečenje. "Kazanje s prstom na nevladne organizacije se je zdaj izkazalo za neresnično in izkazalo se je tudi, da so bile te grožnje uvod v to, da se je začela zaostrovati zakonodaja glede žaljenja politikov," je prepričana.

"Sami sebi pišejo, rišejo, packajo, limajo, pošiljajo, grozijo in seveda ... delajo se žrtve," pa je na Twitterju zapisal poslanec SD-ja Matjaž Nemec.

Tesno sodelovanje s predsednikom SNS-a še pred nekaj leti

O domnevno tesnih zvezah osumljenca s predsednikom SNS-a Zmagom Jelinčičem priča njuno skupno udejstvovanje v preteklih letih. Mladina je na primer leta 2019 poročala, da naj bi osumljeni posredoval pri razpisu, s katerim je srbsko podjetje dobilo posel postavitve varovalne ograje na meji s Hrvaško. Istega leta naj bi bil z Jelinčičem na obisku v Republiki Srbski, kjer je Jelinčiča sprejel predsednik narodne skupščine Nedeljko Čubrilović. Leta 2019 pa je ob obletnici smrti Josipa Broza - Tita z Jelinčičem položil venec k Titovemu spomeniku na dvorišču sedeža SNS-a, o čemer so takrat poročali nekateri mediji. Prav tako je SNS, kot poročajo mediji, zastopal na žrebanju Državne volilne komisije, kakšen bo vrstni red kandidatnih list za evropske volitve leta 2019.

Leta 2014 je kandidiral na državnozborskih volitvah na listi SNS-a, leta 2018 pa mu je državni svet podelil plaketo za najzaslužnejše prostovoljce na predlog Združenja policistov Slovenije in državnega svetnika Marka Zidanška, tedaj predsednika SLS-a.

Policija preiskuje osumljenega pošiljanja pisem z naboji