Ogled posnetkov s kraja umora je bil na Plutov predlog zaprt za javnost. Foto: RTV SLO
Ogled posnetkov s kraja umora je bil na Plutov predlog zaprt za javnost. Foto: RTV SLO
Hiša, v kateri se je zgodil umor
Plut je obtožen, da je na Jančah na grozovit način umoril Ljubico Ulčar. Obtožen pa je tudi poskusa umora Mirka Ulčarja in grdega ravnanja z njim. Foto: RTV SLO

Sicer pa si je sodni senat na nadaljevanju glavne obravnave ogledal posnetek s kraja umora Ljubice Ulčar. Pred sodnim senatom je nastopil patolog Edvard Kralj, ki je opravil obdukcijo Ulčarjeve.

Kralj je pojasnil, da ne more z gotovostjo trditi, da je bila Ulčarjeva umorjena s katerim od dveh lovskih nožev, ki jih je našla policija. Prepričan je le, da je šlo za oster predmet, ki pa bi bil lahko tudi britvica.

Plutov zagovornik Andrej Žabjek pa je že pred časom zahteval analizo biološke sledi na šestih pločevinkah piva, ki so bile najdene na kraju umora in naj bi pokazale, ali je bila med umorom v hiši še tretja oseba. Analiza je pokazala, da je iz vseh pločevink pil le Plut.

Obramba je zahtevala, da bo pred sodiščem ponovno nastopil sodni izvedenec psihiatrične stroke Slavko Ziherl, ki bo sodišču pojasnil, v kakšnem psihičnem stanju je bil Silvo Plut, če je popil vseh šest pločevink piva. Ziherl je namreč zapisal, da je bila Plutova razumska presoja ob obravnavanem dejanu ohranjena in da se je popolnoma zavedal, kaj počne.
Žabjek je ob tem pojasnil, da je bil Plut med umorom v slabem psihičnem stanju, že dva dni pred umorom pa ni jedel.

Mirko Ulčar hospitaliziran zaradi psihičnih težav
Pričati bi moral tudi mož umorjene Mirko Ulčar, a kot priča ni nastopil, saj je bil zaradi psihičnih težav hospitaliziran. Plutov zagovornik je zato predlagal, da naj sodni izvedenec pregleda Ulčarja in ugotovi, ali dejansko ne more pričati in kdaj bo sposoben sodelovati na obravnavi, saj je pričanje Ulčarja bistveno za obrambo. Sodni senat je odločil, da bo po uradni poti preveril, zakaj je bil Ulčar hospitaliziran.