Foto: Daniel Mlakar/Slovenska vojska
Foto: Daniel Mlakar/Slovenska vojska

Nesreča pod Malim vrhom se je zgodila v soboto malo pred 9. uro dopoldne. Policisti so bili obveščeni, da ima na območju Jezerskega 76-letni moški zdravstvene težave.

Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj, je moški s prijatelji odšel na lov. Med hojo mu je postalo slabo in se je zgrudil na tla. Prisotni so takoj začeli izvajati temeljne postopke oživljanja, v nadaljevanju pa so mu pomoč zagotavljali tudi zdravstveno osebje in gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Jezersko, a neuspešno. 76-letnik je umrl na kraju nesreče.

Pokojnega je v dolino prepeljal helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS Brnik, tam pa ga je prevzela pogrebna služba.

Pohodnik pod Čavnom izgubil zavest in umrl

Podoben primer se je danes zgodil na poti proti koči Antona Bavčerja pod Čavnom v občini Ajdovščina, kjer je dopoldne umrl pohodnik. Potem ko je izgubil zavest, mu namreč prva pomoč ni pomagala, je razvidno iz objave na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Preminuli pohodnik je zavest izgubil malo pred 9.30, prvo pomoč pa so mu zagotavljali reševalci nujne medicinske pomoči Ajdovščina, gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin – skupina Ajdovščina in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Col, a pri tem niso bili uspešni.

Gorski reševalci oskrbeli tudi več poškodovanih

Reševalci so ta konec tedna posredovali večkrat. V soboto nekaj pred 11.30 so reševalci GRS Brnik z vojaškim helikopterjem posredovali na Kredarici, kjer si je pohodnica poškodovala nogo. Odpeljali so jo v Splošno bolnišnico Jesenice.

Okoli 13. ure pa so v soboto gorski reševalci GRS Kamnik in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Kamnik pomagali reševalcem nujne medicinske pomoči pri prevozu dveh ljudi, ki so ju na Veliki planini v občini Kamnik poškodovale krave. Prenesli so ju v dolino.

Sončen konec tedna je v gore zvabil številne obiskovalce, ob tem pa so imeli gorski reševalci veliko dela. Foto: BoBo
Sončen konec tedna je v gore zvabil številne obiskovalce, ob tem pa so imeli gorski reševalci veliko dela. Foto: BoBo

Danes ob 10.45 je med plezanjem po pobočju Brane v občini Kamnik plezalki na čelado padla skala in jo poškodovala. Posredovali so gorski reševalci GRS Kamnik in dežurna ekipa GRS Brnik. Poškodovano plezalko so oskrbeli in jo s helikopterjem Slovenske vojske (SV) prepeljali v UKC Ljubljana. Nepoškodovanega soplezalca je helikopter prepeljal v dolino.

Na območju slapa Peričnik v občini Kranjska Gora so gorski reševalci GRS Mojstrana pomagali tujemu pohodniku, ki si je zvil gleženj in ni mogel sestopiti v dolino. Na kraju so ga oskrbeli, prenesli v dolino in predali reševalcem nujne medicinske pomoči Jesenice.

Tik pred 14. uro je planinec na planini Klek v občini Gorje izgubil zavest. Posredovali so gorski reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči Brnik. Nezavestnega planinca je helikopter SV prepeljal v Splošno bolnišnico Jesenice.

Prav tako v občini Gorje, in sicer nad planino Lipanca, je nekaj po 14. uri planinca obšla slabost. Posredovali so gorski reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa GRS na Brniku. Obolelega so zaradi slabih vremenskih razmer prenesli do mesta, kjer ga je lahko prevzel helikopter SV in ga prepeljal na zdravljenje v UKC Ljubljana.