Na policiji so podkrepili poziv ljudem, naj v teh prazničnih dneh ne uporabijo pirotehnike. Foto: Policijska uprava Ljubljana
Na policiji so podkrepili poziv ljudem, naj v teh prazničnih dneh ne uporabijo pirotehnike. Foto: Policijska uprava Ljubljana

Policisti so omenjenega moškega iz Domžal v preteklosti že obravnavali za kršitve zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, so spomnili na Policijski upravi Ljubljana. Ravno zaradi nevarnosti nastanka poškodb pa policija vse ljudi poziva, naj ne uporabljajo prepovedanih pirotehničnih izdelkov ne glede na obliko in moč, odsvetuje pa tudi uporabo dovoljene pirotehnike. To kljub prepovedi prodaje policisti občasno še vedno zaznajo na terenu.

Poškodbe zaradi pirotehnike so različne, od manjših opeklinskih ran do zelo pogosto tudi precej hudih poškodb rok, oči in obraza. Tovrstne poškodbe pa so najpogostejše prav pri mladih ljudeh. Kot so opozorili, kljub vsakoletnemu ozaveščanju pirotehnični izdelki, predvsem tisti, ki so bili predelani ali pa kupljeni na črnem trgu, občasno še vedno povzročijo trajne poškodbe. Posebno nevarno je uporabljati doma izdelane pirotehnične izdelke, jih zaradi večjega učinka predelovati ali pa uporabljati v drugih predmetih.

Uporaba pirotehnike ne povzroča škode le ljudem

Kot so še opozorili na policiji, uporaba pirotehnike poleg tega predstavlja izjemen stres tako za domače kot za divje živali, nepravilna uporaba pirotehnike pa pogosto povzroča tudi škodo na bližnjih objektih. V prazničnem času se tako pogosto poveča število požarov, saj posamezniki petarde ali druge pirotehnične izdelke mečejo v koše za smeti in zabojnike, da bi dosegli močan pok. Takšno početje je izjemno nevarno, saj se požar lahko hitro razširi tudi na parkirane avtomobile ali stanovanjske zgradbe v bližini.

Vsaka poškodba še dodatno obremeni zdravstvene delavce

Policija na nevarnosti uporabe pirotehničnih izdelkov opozarja tudi zaradi izjemne obremenjenosti zdravstvenih delavcev zaradi epidemije covida-19. Vsaka dodatna poškodba, ki bi jo lahko preprečili, dodatno obremeni zdravstvene delavce, ki so v zadnjih mesecih zaradi epidemije covida-19 izjemno obremenjeni. Enako velja za gasilce, ki imajo tako delo zaradi nepotrebnih požarov.