Policija je podala izjavo o primeru, v katerem je v prvi polovici oktobra skupina najstnikov fizično napadla 13-letnega fanta, posnetek pa objavila na družbenem omrežju. Oče napadenega fanta je bil ob tem kritičen do odziva policije, saj naj bi jim ob prijavi napada na Policijski postaji Bežigrad dejali, da pristojnega policista še nekaj dni ne bo.

Načelnik Policijske postaje Ljubljana - Bežigrad Jure Ulčar. Foto: Policija
Načelnik Policijske postaje Ljubljana - Bežigrad Jure Ulčar. Foto: Policija

Kot je na novinarski konferenci dejal načelnik Policijske postaje Ljubljana - Bežigrad Jure Ulčar, je bil to komunikacijski šum med starši in policijo. Pojasnil je, da je bil pristojni policist na dan prijave dejansko odsoten, a to ni pomenilo, da bodo dejavnosti policije zastale do njegove vrnitve. Policija je delo začela takoj, kar so naknadno pojasnili tudi staršem.

Policija navaja, da so znani vsi osumljenci kaznivega dejanja nasilništva, in sicer so to štiri mladoletne osebe, povezane v skupino, ki si je nadela posebno ime.

Policija je že zaslišala vse osumljence in druge, ki so lahko podali koristne informacije o dogodku. O ugotovitvah bo obvestila pristojno državno tožilstvo in center za socialno delo. "Žrtvi smo nudili ustrezno pomoč, izvedeni so bili tudi ukrepi za njeno zaščito, da se takšno nedopustno dejanje ne bi ponovilo," so zapisali.

Sorodna novica Policija preiskuje napad najstniške tolpe na šolarja za Bežigradom

Ulčar je dodal, da omenjene tolpe doslej še niso obravnavali. Policija se je pogovorila tudi s šolo in v okviru roditeljskega sestanka s starši učencev. V šoli bo izvedeno tudi predavanje o nenasilnem komuniciranju, so sporočili.

Ulčar je ob tem poudaril, da sta fizično in verbalno nasilje nedopustna ter da je zadnje čase tudi veliko spletnega nasilja. Da bi preprečevali vsakršno nasilje, policija sodeluje tako s šolami kot z nevladnimi organizacijami. "Že vrsto let izvajamo različne preventivne aktivnosti, pri katerih mlade seznanjamo, da je vsako nasilje nedopustno. To izvajamo tako v okviru projekta Leon v osnovnih šolah, v obliki svetovanj šolam, izvedbo raznih predavanj ali delavnic v okviru šol. Vsebino podajamo tako učencem, učiteljem in staršem, pri tem pa sodelujemo tudi z drugimi deležniki, na primer centri za socialno delo in nevladnimi organizacijami."

Policija skuša kazniva dejanja preprečevati tudi na terenu. Če se na določenem območju poveča število kaznivih dejanj, svoje okrepitve poveča tudi policija, je pojasnil Ulčar.

Medvrstniško nasilje

Ko govorimo o nasilju med mladimi, so to različne oblike namernih agresivnih ravnanj, ki jih vrstnik ali skupina vrstnikov izvaja nad posameznim otrokom oziroma mladostnikom. Oblike nasilja med mladimi so različne, prav tako načini njegovega izvajanja.

Otrok in mladostnik, ki je žrtev nasilja, je lahko ujet v mrežo nasilnega ravnanja vrstnika oziroma vrstnikov. Velikokrat je ustrahovan in ga je strah povedati, kaj se mu dogaja.

Pri otroku ali mladostniku, ki je žrtev nasilja, se lahko pokažejo posledice nasilja, kot so depresivnost, slabo samovrednotenje in samospoštovanje, slaba samopodoba, sramežljivost, zadržanost, pasivnost, izolacija, slabši šolski uspeh in drugi dosežki, odpor do šole, pogosto obolevanje, poskusi samomora ...

Prav zato je pomembno, da (pre)poznamo znake nasilja nad otroki in da vemo, kaj storiti oziroma kako ukrepati, da bi ustavili nasilneža in pomagali otroku ali mladostniku, ki je žrtev nasilja med mladimi.

Kaj lahko storiš, če si žrtev nasilja med vrstniki? Ignoriraj nasilneža. Reci odločen NE in pojdi stran. Povej prijatelju. Povej v šoli. Povej doma staršem. Povej in zaupaj policistu.

Vsako nasilje lahko prijaviš policiji na 113, lahko tudi anonimno na št. 080 1200.

Vir: Policija