Dva videoposnetka, objavljena na portalu YouTube, prikazujeta slovenske vojaške objekte prek storitve Google Street View. Foto: MMC RTV SLO
Dva videoposnetka, objavljena na portalu YouTube, prikazujeta slovenske vojaške objekte prek storitve Google Street View. Foto: MMC RTV SLO
Youtube posnetek razburil javnost

Videoposnetka je pretekli teden na portal YouTube naložil uporabnik "abdul bakr," prikazujeta pa vojaške in druge uradne objekte v Sloveniji prek storitve Google Street View. V videih so s fotografijami izpostavljeni predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, predsednik SDS-a Janez Janša in predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Video (povezava: 1 in 2) pa se konča s pozivom, da je čas za Ljubljano in Maribor.

Policija: Ni razloga za preplah
Na Generalni policijski upravi pojasnjujejo, da ni razloga za preplah: "Lahko potrdimo, da preverjamo verodostojnost oziroma izvor posnetka. Izvedli smo določene ukrepe, povezane z varovanjem v posnetku omenjenih oseb in objektov." Podobno so dejali tudi na ministrstvu za obrambo, kjer so zapisali, da bodo prijavno-varnostne službe do preklica izvajale varovanje objektov s povečano intenzivnostjo.

Obramboslovec Klemen Grošelj je za portal 24ur.com dejal, da bodo obveščevalno-varnostne službe hitro ugotovile, s katerega naslova je bil naložen videoposnetek, s tem pa tudi, ali gre za grožnjo, ki je realno povezana s terorističnimi organizacijami. Grošelj še dodaja, da bi se "osebno bolj nagibal h kakšni zgodbi iz domačih logov", saj je po mnenju Grošlja posnetka pripravil nekdo, ki dobro pozna Slovenijo in njene vojaške objekte. Po mnenju Grošlja posnetka še ne pomenita, da je Slovenija bolj ogrožena.

Youtube posnetek razburil javnost