Augustu Walterju se hkratna vloga kupca premoženja in direktorja podjetja, ki odobrava posojila, ne zdi sporna. Foto: http://www.raiffeisen.at
Augustu Walterju se hkratna vloga kupca premoženja in direktorja podjetja, ki odobrava posojila, ne zdi sporna. Foto: http://www.raiffeisen.at
Nekateri so na dražbah izgubili vse svoje premoženje. Foto: MMC RTV SLO

Policisti so že prejeli prijavo ene izmed oškodovank. Številni Prekmurci so namreč pri avstrijski banki Raiffeisenbank St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg najeli posojilo, vrednost posojila pa se je pozneje kljub rednemu plačevanju posojilojemalcev po njihovih besedah nerazumno povišala. Ko obrokov za posojilo niso bili več zmožni plačevati, je sledila odločba o dražbi njihovega premoženja, ki je bilo prodano na dražbi.

Posojilodajalec in kupec na dražbi v eni osebi
Da je tako izgubila premoženje, je javnosti prva razkrila družina Berden. Na dražbi na murskosoboškem sodišču je namreč njihovo premoženje kupilo podjetje Hipoteka s Ptuja, katerega solastnik je August Walter, eden izmed dveh direktorjev banke Raiffeisenbank St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg.

Ta je zanikal kakršne koli nepravilnosti pri poslovanju banke s slovenskimi državljani. Njegova hkratna vloga kupca premoženja in direktorja podjetja, ki odobrava posojila, pa se mu ne zdi sporna.

Kos: Pregled ekonomistov ne kaže nepravilnosti
S primerom se že ukvarja tudi protikorupcijska komisija, ki jo vodi Drago Kos. Ta je dejal, da so pogodbe pregledali ekonomisti in za zdaj ne kaže, da bi bilo kar koli narobe. Je pa dodal, da bodo v okviru nadaljnjega postopka pri centralni banki Raiffeisenbank v Avstriji preverili, kakšno je njihovo stališče do vloge direktorja njihove podružnice Walterja.

Pomurski kmetje pa so že ustanovili civilno iniciativo proti oderuštvu, s katero želijo opozoriti državo in pristojne na nujnost ukrepanja. Podpise zbira Jožef Štefko, ki sicer sam ni najel posojila, je pa do zdaj zbral podpise 20 kmetov, ki so se znašli v stiski ob vračanju posojila omenjeni banki, in drugih podpornikov. Sam meni, da "Avstrija gotovo ne bi dovolila, da bi to naredila slovenska banka njenim državljanom, kot to dovoljuje slovenska država".

A. M.