Žeparstvo je razširjeno, kjer je veliko gneče Foto: Shutterstock
Žeparstvo je razširjeno, kjer je veliko gneče Foto: Shutterstock

Ljubljanski policisti so sporočili, da so bili v ponedeljek okoli pol šestih zvečer obveščeni, da so bili obveščeni o drzni tatvini na enem izmed mestnih avtobusov v centru Ljubljane. "Po do zdaj zbranih podatkih je osumljenec izkoristil gnečo na avtobusu in oškodovanki iz torbice vzel denarnico z vsebino in nekaj sto evrov gotovine. Oškodovanka je to zaznala in storilca s pomočjo še drugih občanov zadržala do prihoda policistov," so navedli ljubljanski policisti.

22-letnemu osumljencu so policisti odvzeli prostost in ga privedli k preiskovalnemu sodniku zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja drzne tatvine.

Koprski policisti pa so bili, denimo, v ponedeljek obveščeni, da je nekdo oškodovanki na avtobusu med Izolo in Koprom iz torbice ukradel denarnico z denarjem in osebnimi dokumenti.

"Žeparji obožujejo gnečo in tesen stik z žrtvami. Gnečo na železniških postajah in vlakih, pa tudi drugod, lahko namreč izkoristijo za neopazno krajo. Večja koncentracija ljudi na enem mestu za storilce tovrstnih dejanj predstavlja idealno priložnost za te tatvine, saj jih lahko izvedejo precej neopazno. Velika večina oškodovancev tatvino opazi šele, ko prejme sporočilo o dvigih na bankomatu ali pa pogrešijo svoj mobilni telefon," opozarjajo ljubljanski policisti in poudarjajo, da gre pogosto za organizirane skupine, izurjene za različne zvijače, s katerimi zamotijo žrtev.

"Tipičen primer tatvine je, ko eden od žeparjev zamoti človeka, sostorilec pa mu ukrade denarnico. Njihov plen so predvsem gotovina, čeki, plačilne kartice in druge listine, redkeje pa nakit, ure ali preostale vrednosti, ki jih ima žrtev pri sebi. Posebno značilni so primeri, ko s kolesi ali mopedi dohitijo žrtev, ji sunkovito iztrgajo torbico in izginejo, v zadnjem obdobju pa so tarča napada tudi mobilni telefoni, ki jih oškodovanci držijo v roki ali nosijo v žepu in odloženi predmeti v gostinskih lokalih ali na drugih javnih mestih. Pred njimi vas lahko varuje le nenehna pozornost in nekoliko nezaupanja do ljudi," so opisali.

Ljudem pa preventivno svetujejo, da ne nosijo s seboj večjih količin gotovine in naj z njo ne plačujejo ter naj pazijo na plačilne kartice.

"Pazite na osebno prtljago, nosite jo čim bolj ob telesu. Ročna torbica naj bo vedno zaprta in nikoli je ne puščajte brez nadzora. Denarnico in dokumente ter ostale predmete, kot so mobilni telefoni, nosite čim bolj ob telesu, in ne v torbicah, še posebno ne v zunanjih žepih. Izogibajte se množici; storilci imajo radi učinek presenečenja in hitrosti ter izkoristijo nepazljivost žrtve. Pazite na mimo vozeče motorje in kolesa. Svoje predmete odlagajte tako, da jih imate stalno pod vidnim nadzorom," so še nasveti policistov, kako se bolj učinkovito postaviti zoper žeparje.