Pokojnega belgijskega državljana in njegovega soplezalca so reševalci s helikopterjem letalske policijske enote prepeljali v Bovec. Foto: Policija
Pokojnega belgijskega državljana in njegovega soplezalca so reševalci s helikopterjem letalske policijske enote prepeljali v Bovec. Foto: Policija

Policisti so bili v nedeljo okoli pol desete dopoldne obveščeni o nesreči na planinski poti na Plemenicah proti Kredarici v občini Bovec, kjer je umrl belgijski gornik.

Po ugotovitvah policistov se je 40-letni državljan Belgije skupaj z 42-letnim Slovencem odpravil po urejeni in zahtevni planinski poti na območju Trente, ki vodi od Luknje čez Plemenice proti Kredarici.

"Med hojo po planinski poti, ki vodi prek Plemenic, sta uporabljala varovalno opremo, kjer so bile nameščene jeklenice. Ko sta prišla do dela, kjer ni nameščenih jeklenic, sta na okoli 1950 metrih nadmorske višine prispela do tistega dela, kjer se planinska pot strmo vzpne. Omenjeni strmi del je najprej preplezal 42-letni Slovenec, nato pa je za njim v strmi del vstopil še 40-letni belgijski državljan. Ta je po nekaj metrih vzpona iz neznanega vzroka izpustil prijem in zdrsnil s planinske poti v globino prek skalnatih polic. Po približno 150 metrih padanja in prevračanja prek skalnatih polic se je na koncu ustavil na manjšem melišču, kjer je negiben obležal in podlegel hudim telesnim poškodbam," so nesrečo opisali policisti.

Ponesrečeni Belgijec je po njihovih navedbah med hojo v gorah uporabljal ustrezno opremo za visokogorje, kot so terenski čevlji, čelada, plezalni pas z vso potrebno plezalno opremo oziroma pripomočki ...

Na mesto nesreče so bili napoteni reševalci dežurne ekipe GRZS-ja z Brnika in gorski reševalci GRS Bovec, ki so kasneje pokojnega našli 150 metrov pod plezalno potjo, ki vodi iz Luknje prek Plemenic.

Pokojnega belgijskega državljana in njegovega soplezalca so reševalci s helikopterjem letalske policijske enote prepeljali v Bovec. Policisti so glede na vsa ugotovljena dejstva tujo krivdo izključili in bodo o dogodku s pisnim poročilom obvestili pristojno državno tožilstvo.