Ovadeni župan naj bi enostransko razdrl veljavno pogodbo za kopališče. Foto: MMC RTV SLO
Ovadeni župan naj bi enostransko razdrl veljavno pogodbo za kopališče. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti ovadili Popoviča

Kriminalisti so poleg župana ovadili še dve odgovorni osebi občine, preiskovanja pa so se lotili na podlagi prijave Komisije za preprečevanje korupcije. Ovadeni župan naj bi skupaj z odgovornimi osebami leta 2007 enostransko razdrl veljavno koncesijsko pogodbo za mestno kopališče, sklenjeno leta 2002 med občino in njegovo nekdanjo družbo. To naj bi storil pod pretvezo, da želi v sezoni vsem občanom zagotoviti brezplačen vstop na mestno kopališče.

Na ta način naj bi župan in odgovorne uradne osebe po navedbah policije kršili predpise z namenom, da bi vpleteni družbi omogočili veliko premoženjsko korist; dolgoročno naj bi ta znašala nekaj milijonov evrov, in sicer na škodo občine. Poleg tega naj bi bila županovi družinski družbi pridobljena tudi nepremoženjska korist, saj je tako prišla do elitne lokacije, kjer opravlja gostinsko dejavnost, v nadaljnjem obdobju pa bo lahko prosto obnavljala in dograjevala obstoječe objekte ali gradila nove.

Družba zdaj v lasti županovega sorodnika
Družbo, s katero je bila razdrta pogodba, ima v lasti županov sorodnik, še navajajo koprski policisti. Občina naj bi ji namesto obveznega odkupa koncesije podelila stavbno pravico na gostinskih objektih mestnega kopališča za obdobje 35 let. Omenjeno pravico je občina družbi podelila z novim odlokom, s čimer pa je določila drugačne posledice prenehanja koncesijskega razmerja od tistih, določenih s koncesijsko pogodbo.

Koncesijsko pogodbo naj bi župan nato prekinil, saj bi obljubljeno neplačevanje vstopnine za kopališče pomenilo izpad vira prihodkov. Zato naj bi župan poskrbel, da so na občini prenesli izvajanje gospodarske javne službe upravljanja kopališča na javno komunalno podjetje in tako omogočili financiranje iz občinskega proračuna.

Juri: Kaže, da gre za zlorabo
Kot je povedal koprski občinski svetnik Luka Juri, je bil v zvezi s tem že povabljen na razgovor h koprskim kriminalistom, ki jih je zanimalo, kaj ve o vsej stvari. "Glede na vsebino pogodbe sem mnenja, da gre za zlorabo položaja. Vendar več ne želim komentirati, saj je to sodna ter policijska zadeva in politika se v to ne sme vmešavati," je še dodal.

E. S.

Kriminalisti ovadili Popoviča