Sodnica je v obrazložitvi sodbe pojasnila, da je Klinar zlorabil položaj, za kar obstajajo trdni dokazi. Foto: RTV SLO
Sodnica je v obrazložitvi sodbe pojasnila, da je Klinar zlorabil položaj, za kar obstajajo trdni dokazi. Foto: RTV SLO
Sodniško kladivo
Klinar je prvi od občinskih uradnikov, ki je bil obsojen. Foto: BoBo

Sodišče je razsodilo, da je zlorabil položaj, ko je podrejeni naročil, naj izpelje fiktiven postopek za oddajo javnih naročil za postavitev javne razsvetljave v Tomšičevi ulici, potem ko so luči tam že svetile.

Da se sodni primer za občinskega uradnika skoraj ne more drugače izteči, je bilo mogoče sklepati že na predobravnalnem naroku, ko je soobtoženi za pomoč pri zlorabi položaja, lokalni podjetnik Aleš Rihter, krivdo priznal in se s tožilstvom pogodil za blažjo kazen. Obsojen je bil na šest mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Rihter, ki je bil v tistem času direktor podjetja Elektroinvest, je razkril, da se je dogovoril za posel s koprsko občino še pred objavo javnega razpisa.
Elektroinvestu omogočil 25 tisoč evrov vreden posel
Sodnica je v obrazložitvi sodbe pojasnila, da je Klinar zlorabil položaj, za kar obstajajo trdni dokazi. Najbolj obremenilna je bila dokumentacija, ki so jo zasegli na Rihterjevem računalniku, saj je potrdila dogovarjanje s Klinarjem ter komunikacijo z dvema podjetjema, ki ju je, poleg Elektroinvesta, uslužbenka pozvala k oddaji ponudb. Je pa razsodila, da je Klinar Elektroinvestu omogočil le premoženjsko korist v obliki posla, vrednega 25 tisoč evrov, ne pa tudi premoženjske koristi.
Natančno domišljen dogovor
In kako se je odvrtel posel? Kot je navajala že pravnomočna sodba Rihterju, sta se takratni predstojnik občinskega urada za gospodarske javne službe Raf Klinar in tedanji direktor družbe Elektroinvest Aleš Rihter na začetku poletja 2009 vnaprej dogovorila, da bo okrasne lučke na pločniku ob mestnem potoku postavil Elektroinvest. Rihter je na podlagi popisa del izdelal tri predračune z različnimi cenami, s katerimi je seznanil Rafa Klinarja, ki je eno izmed cen uporabil za določitev vrednosti javnega naročila. Hkrati je nagovoril še dve podjetji, naj prav tako oddata ponudbi, in jima v elektronskem sporočilu sporočil, kakšni ceni naj ponudita, da bo cena Elektroinvesta najugodnejša. Klinarju je posredoval imeni podjetij, ki naj ju občina povabi k oddaji ponudb.
Navidezni razpis in lučke, ki svetijo pred pogodbo
Ko je bil posel med akterji že dogovorjen, je Raf Klinar uslužbenki naročil, naj izpelje fiktivni javni razpis, kar je tudi storila. Konec junija so lučke že razsvetljevale drevesa, čeprav je koprska občina z Elektroinvestom pogodbo za izvedbo del podpisala šele julija, dva tedna pozneje. Rihterjevo podjetje se je okoristilo za 7 tisoč evrov, nepremoženjska škoda pa znaša 25 tisoč evrov, kolikor je bil vreden posel, je takrat v obtožbo napisalo tožilstvo.
Ujela sta se v preiskavo drugih poslov
Zgodba o dogovorjenem poslu najbrž ne bi nikoli prišla na dan, če je ne bi kot stransko "škodo" odkrili kriminalisti, ko so leta 2010 preiskovali domnevno sporen nakup in postavitev futurističnih luči na glavnem koprskem pomolu in posle v zvezi z obnovo semedelske promenade. Zaradi tega posla je bil že zaslišan koprski župan Boris Popovič, ki je osumljen zlorabe položaja. Tudi v tej zgodbi kot podizvajalec nastopa obsojeni Rihter. Če bo zadeva prišla do sodnih klopi, bo zanimivo videti, ali bo tudi v tem primeru odigral vlogo žvižgača.
"Vnaprej pripravljen konstrukt"
Obsojeni Raf Klinar je že v postopku ponavljal, da dogovarjanja ni bilo in da ni storil nič nezakonitega. Tudi v včerajšnjih zaključnih besedah je zatrdil, da je ravnal transparentno in v skladu z zakonodajo. Prepričan je, da je ves pregon proti njemu vnaprej pripravljen konstrukt. Z odvetnikom Brankom Gvozdičem sta že napovedala pritožbo. Gvozdič je po Rihterjevem priznanju krivde izjavil, da je "priznanje način obrambe, ki je legitimen, njegovemu klientu pa ne bo bistveno škodilo".
Prvi z obsodilnim epilogom
Klinar je prvi od občinskih uradnikov, ki je bil obsojen. Je pa v kazenske postopke zaradi domnevno spornih občinskih poslov poleg župana vpletenih še več drugih vodij občinskih uradov. Včeraj se je začelo sojenje, ker naj bi župan Boris Popovič zlorabil položaj pri zamenjavi občinskih parcel in s tem občino oškodoval za 190 tisoč evrov, svojemu prijatelju, nekdanjemu nogometašu Mladenu Rudonji pa omogočil, da se je okoristil za 50 tisočakov. Pomoči pri tem dejanju je obtožen vodja urada za okolje in prostor Georgij Bangijev.