Nesreča v jami Bilpa se je že zgodila, in sicer na začetku sedemdesetih let. Foto: Jamarska zveza Foto: MMC RTV SLO
Nesreča v jami Bilpa se je že zgodila, in sicer na začetku sedemdesetih let. Foto: Jamarska zveza Foto: MMC RTV SLO
Jama Bilpa
Italijani naj bi se v jamo spustili okoli enajste ure dopoldne. Foto: www.destinacije.com
Potapljači so iz jame prišli sami

Šest Italijanov, pet moških in ena ženska, starih med 35 in 47 let, so se v jamo spustili okoli 11. ure dopoldne, policisti pa so bili o njihovem izginotju obveščeni ob pol treh popoldne, nam je dejal predstavnik za stike z javnostjo ljubljanske policije Vinko Stojnšek.

Predsednik jamarskega društva Netopir Kočevje Matjaž Kranjc je za MMC povedal, da gre za skupino, ki se je v jamo že večkrat spustila, a tokratnega obiska verjetno niso najavili.

Gre za zelo zahtevno reševanje
Sicer pa je tovrstno reševanje zelo zahtevno, posebno usposobljenih potapljačev z licenco ni veliko, te pa je treba počakati, da se zberejo z vseh koncev Slovenije. V stalni operativni pripravljenosti je približno 60 operativnih jamarskih reševalcev, ki so razporejeni po regijah. Še preden so Italijani sami prišli na površje, se se že zbrale druge operativne enote, pripravljene na pomoč pri reševanju.

V Bilpi so se nesreče že dogajale
V Bilpi so se nesreče že dogajale. Kot pojasnjuje Kranjc, se je to zgodilo, ko so jamo na začetku sedemdesetih let minirali. "Še vedno so tam nekateri predmeti, škornji ..." razlaga.

Obstajajo sicer tri jame Bilpa, torej Bilpa I, Bilpa II in Bilpa III. Prva je dolga 22 metrov, druga 35, obe pa sta pri dnu stene v soteski reke Kolpe pri kraju Spodnja Bilpa. Vhod v tretjo jamo, ki je tudi najdaljša, je 30 metrov višje. Po 45 metrih se rov razcepi na dve etaži in približno 60 metrov dolg kamin. A podatki niso stalni. Kranjc nam je povedal, da se razmere v jamah stalno spreminjajo, enkrat so polne vode, drugič ne.

Trenutno je v Sloveniji registriranih okoli 8.500 jam, vsako leto pa je odkritih še več kot 100 novih.

Sabina Zonta
sabina.zonta@rtvslo.si

Potapljači so iz jame prišli sami