Hrvaško letalo je najprej gasilo s slano vodo, potem pa je zajelo vodo iz Bohinjskega jezera. Foto: BoBo
Hrvaško letalo je najprej gasilo s slano vodo, potem pa je zajelo vodo iz Bohinjskega jezera. Foto: BoBo

V okolici Preddvora še vedno gori v naravnem okolju. Večje žarišče je na izletniški točki in pobočju hriba Baba. Trenutno je na terenu okoli 110 gasilcev (v ponedeljek 250), popoldne pa se jim jih je pridružilo še približno sto, ki prihajajo iz različnih gasilskih zvez na Gorenjskem, pa tudi iz ljubljanske regije. Po oceni poveljnika Gasilsko-reševalne službe Kranj in vodje intervencije Andraža Šifrerja požar še vedno divja v polnem obsegu in je po nestrokovnih ocenah zajel že od okoli 600 do 700 hektarjev.

Pomagajo tudi helikopterji, ki vodo zajemajo iz jezera Črnava v Preddvoru. Gasilcem pomagajo helikopterji Slovenske vojske (SV) in hrvaško letalo canadair, ki vodo zajema iz Bohinjskega jezera. Po poročanju TV Slovenija so na delu trije helikopterji.

Neuradno je poleg veliko gozda zgorelo tudi sedem počitniških hiš, je za TV Dnevnik poročal Nejc Furlan.

Hrvaško letalo gasi požar v Potočah

Gasilcem in civilni zaščiti so danes pri gašenju pomagali trije helikopterji SV, vendar bo eden od njih popoldne prenehal leteti, zato bosta ostala le še dva. Obrambni minister Matej Tonin, ki si je tudi ogledal prizorišče požara, je napovedal, da bodo za sredo zagotovili skupno štiri helikopterje SV.

Z uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da so danes popoldne aktivirali državni načrt za večje požare, ki predvideva aktiviranje štaba civilne zaščite.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Po besedah pilota Matije Zupančiča gre za zelo zahtevno posredovanje, predvsem v ponedeljek jim je delo dodatno oteževal močan veter. "Dobra stvar pa je, da je blizu jezero Črnava, kar omogoča hitrejše zajemanje vode," je povedal. Postregel je tudi s podatkom, da helikopter zajame od 1100 do 2400 litrov vode ter da je to letos že sedmi požar, ki ga gasijo helikopterji Slovenske vojske.

Kranjska mestna občina, policisti in gasilci pozivajo ljudi, naj se odstranijo z vodnih površin in jih do preklica ne uporabljajo; pri čemer posebej izpostavljajo območje med hidroelektrarno Mavčiče in Savskim otokom v Kranju, območje Potoč in jezera v Preddvoru.

Požar ostaja nad vasjo Potoče, ki ni ogrožena, je bil pa ogenj precej blizu v ponedeljek, a je gasilcem uspelo obrniti pot ognja stran od vasi. Prebivalcem pristojni še naprej svetujejo, naj še naprej zapirajo okna in se izogibajo vdihavanju dima, ki ga zanaša proti naselju.

"Gre za gozdnato območje, veliko je smreke, suhe smreke, tako da se nam požar hitro širi," je pojasnil že zjutraj vodja intervencije Šifrer, pozneje pa dodal, da se trudijo kljub vsemu delati varno in da se požaru ne upajo preveč približati, da jih ta ne bi obkrožil.

Požar nad Potočami

Pri gašenju je bilo zaradi padajočega kamenja poškodovanih več gasilskih vozil in gasilcev, a gre za lažje poškodbe, je v izjavi za javnost pojasnil predstavnik civilne zaščite. Ta je v pripravljenosti že od ponedeljkovega popoldneva.

Pri gašenju so se v ponedeljek poškodovali trije gasilci, so že zjutraj sporočili s PU-ja Kranj in poudarili, da je dostop na območje zaradi intervencije še naprej prepovedan.

Kot je v popoldanski izjavi za javnost povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj Bojan Kos, do zdaj zbrani podatki kažejo, da je v ponedeljek okoli 16. ure zagorelo tik nad vasjo Potoče, nato pa se je ogenj, tudi zaradi vetra, razširil proti vrhu in na obe strani hriba. Vzrok požara za zdaj še ni znan. Policija za informacije prosi predvsem tiste, ki so ga videli v njegovi začetni fazi.

Policisti ob tem poudarjajo, naj se pohodniki območja v naslednjih dneh izogibajo. Kot je še pojasnil Kos, okoliščine kažejo, da je zagorelo na spodnjem delu pobočja, ogenj pa se je od tam razširil navzgor in na obe strani.

Preddvorski župan Rok Roblek je pojasnil, da bo škoda – če so dejansko res pogorela celotna drevesa, kot je bilo razvidno s fotografij s pogorišča – gotovo milijonska, dodatno pa jih skrbi še, kakšne bodo posledice, saj je govor o pobočju nad vasjo, ki ga bo zdaj prizadela erozija.

Obsežen požar pomaga gasiti hrvaško letalo

Aktiviran državni načrt za večje požare

Na podlagi danes (torek) aktiviranega državnega načrta za večje požare bodo aktivirali tudi gasilske enote iz drugih regij, stroške intervencije pa bodo krili iz državnega proračuna, so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili na upravi za zaščito in reševanje. Mednje spadajo stroški prevoza, prehrane, namestitve reševalcev, stroški nadomestil oziroma refundacije plače med opravljanjem nalog, stroški poškodovane in uničene opreme.

Pojasnili so, da je temeljni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju izdelan za primer velikega požara na območju ene ali več regij oziroma ko je aktiviranih več kot dve tretjini razpoložljivih gasilskih enot v gasilski regiji.

Med velikimi požari je za njegovo gašenje odgovoren vodja intervencije iz vrst gasilcev, za izvajanje drugih nalog zaščite, reševanja in pomoči ter njeno koordinacijo pa so odgovorni občinski in regijski poveljniki civilne zaščite oziroma njen poveljnik.

Glede na razmere, oceno vodje intervencije in napoved razvoja dogodkov odločitev o aktiviranju državnega načrta sprejme poveljnik civilne zaščite. Po potrebi se v akcijo s svojimi zmogljivostmi vključita Slovenska vojska in policija.