V torek so kriminalisti zdenka Pavčka pridržali. Foto: BoBo
V torek so kriminalisti zdenka Pavčka pridržali. Foto: BoBo
Merkur
Merkur je v menedžerskem prevzemu prevzela družba Merfin Bineta Kordeža, ki je v stečaju. Foto: MMC RTV SLO

Torkove preiskave so končane, nadaljujejo pa se nove, je potrdil predstavnik policije Drago Menegalija. "Operativne dejavnosti preiskovalcev NPU-ja še vedno potekajo, v naslednjih dneh pa se bo nadaljeval pregled obsežne zasežene poslovne dokumentacije ter zaseženih podatkov na elektronskih medijih," je dejal Menegalija.

Kriminalisti preiskujejo več sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic in zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti v primeru "financiranja menedžerskega prevzema gospodarske družbe in trgovanja z vrednostnimi papirji v obdobju od leta 2007 do druge polovice leta 2011".

"Prijateljski posli" slovenskih direktorjev
Torkova preiskava naj bi se nanašala na menedžerski prevzem Merkurja, v kateri sta bila začasno pridržana nekdanji direktor Tuša Holdinga Aleksander Svetelšek in Zdenko Pavček iz družbe Viator & Vektor. Pavček naj bi "pomagal" nekaterim drugim direktorjem, njemu pa naj bi pomagala Infond holding. Eden od takšnih "prijateljskih poslov" naj bi bil tudi predmet omenjene preiskave.

Šlo naj bi za menedžerski prevzem Merkurja, v katerega so domnevno vpleteni Merfin, Merkur in Viator & Vektor. Zadnji naj bi s poroštvom Merkurja pri Gorenjski banki najel pet milijonov evrov posojila, ki naj bi domnevno končali na računu Merfina, ki jih je potreboval za prevzem Merkurja. Kot je znano, je bil največji lastnik Merfina (ta je v stečaju) Bine Kordež.

Takšen posel bi pomenil oškodovanje Merkurja in korist Merfina. Pavčkov Viator & Vektor naj bi pomagala tudi kranjski Savi, in sicer z 20 milijoni evrov posojila, ki so jih pozneje pretvorili v lastniški delež.