Reševanje bo potekalo do večera. Foto: MMC RTV SLO
Reševanje bo potekalo do večera. Foto: MMC RTV SLO
Četverice pogrešanih reševalcem še ni uspelo najti

Reševalci so truplo našli ob steni jezu nekaj po 20. uri. Omenjeno steno so zvečer namenoma podrli, saj so potapljači presodili, da so mogoče utopljenci še vedno v bližini same elektrarne.

Po dveh dneh neutrudnega in zelo zahtevnega iskanja je to prvo znamenje, da bodo mogoče ob stavbi elektrarne našli še katerega izmed pogrešanih Sevničanov.

Za pomoč zaprosili tudi Hrvaško
Reševalci so čez dan sicer prečesali že celotno območje Save do meje s Hrvaško. Civilna zaščita bo za pomoč zaprosila tudi Hrvaško.

Obstaja namreč velika možnost, da je trupla odplavilo na hrvaško stran. Reševalci so pregledali celotno območje do krške nuklearke oziroma do meje s Hrvaško, a pogrešanih niso našli, je povedal poveljnik intervencije in vodja Podvodne reševalne službe Slovenije Anton Travner. Najbližja prečna mreža je na Hrvaškem postavljena v Slavonskem Brodu. Znani pa so že primeri, ko so ponesrečenca na Savi našli prav na tem območju.

Iskanje se nadaljuje
Reševalci bodo iskali vse do teme in iskalno akcijo za moškimi, ki jih še pogrešajo po četrtkovi tragični nesreči na reki Savi, nadaljevali tudi v nedeljo. Znova bodo pregledali bazen pod gradbiščem HE-ja Blanca. Zato bodo morali izvesti tudi nekaj gradbenih del in spremeniti vodotok, ki je bil v petek zelo močan. Globina Save na tem območju meri od 5 do 10 metrov, vidnost pa je nična. Na tej lokaciji je tudi veliko ovir, eden izmed reševalcev se je v petek v tem bazenu, kjer bi utegnili najti nekaj pogrešanih, lažje poškodoval.

Svojci privolili v DNK-analizo
Tiskovni predstavnik PU-ja Krško Robert Perc je dejal, da so od svojcev pogrešanih že dobili dovoljenje za njihovo identifikacijo s pomočjo DNK-analize. Trupla so namreč že nekaj časa v vodi in verjetno jih samo po oblačilih ne bo mogoče prepoznati.

V iskanju sodelovalo skoraj 150 ljudi
Travner je dejal, da so 35 potapljačev razdelili v štiri skupine, v akciji pa sodelujejo tudi trije rafti, na katerih so reševalci, vodnik s psom, pripadnik policije in eden ali dva gasilca.

Ena izmed ekip bo podrobneje pregledala tudi jez pri krški jedrski elektrarni, akciji pa se je pridružil tudi policijski helikopter z dvema potapljačema za hitre intervencije. Teren bodo preiskovali vse do meje s Hrvaško.

Na občini Sevnica so odprli žalno knjigo
Na občini Sevnica so v sejni sobi odprli žalno knjigo za žrtve četrtkove nesreče na reki Savi. Sožalna knjiga bo odprta vsak dan od 8.00 do 19.00 vse do pogreba sevniškega župana in poslanca Kristijana Janca, ki bo v torek ob 18.00 na pokopališču na Studencu.

Četverice pogrešanih reševalcem še ni uspelo najti