Po največji preiskavi organiziranega kriminala na slovenskih tleh so policisti podali 193 kazenskih ovadb, 20 osumljencev je še vedno v priporu. Foto: MMC RTV SLO
Po največji preiskavi organiziranega kriminala na slovenskih tleh so policisti podali 193 kazenskih ovadb, 20 osumljencev je še vedno v priporu. Foto: MMC RTV SLO

Na PU-ju Kranj so pojasnili, da so 37-letnega državljana Črne gore prijeli v torek okoli 11. ure. Na podlagi zbranih obvestil so namreč dobili informacijo, da se iskani zadržuje na Gorenjskem. Pri pregledovanju območja so ga opazili v Kokrici, kjer se je vozil v avtomobilu znamke BMW s švicarskimi registrskimi označbami. Takoj za njim sta ga v audiju z avstrijskimi registrskimi številkami spremljala še dva moška, stara 40 in 42 let, oba državljana Črne gore. Kriminalisti predvidevajo, da gre za njegova varnostnika.

V bliskoviti akciji, v kateri se prijeti niso upirali, so kriminalisti prijeli vse tri in jih pridržali. Moška, ki sta spremljala iskanega, so policisti po končanem postopku in ko so preverili ali se ju išče, izpustili. 35-letnega moškega pa bodo gorenjski kriminalisti privedli k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kranju.

Po informacijah časopisov Delo in Slovenske novice je priprti, Velibor Popović, osumljen, da je naročil arzenal vojaškega orožja in razstreliva. V Slovenijo so ga osumljenci pripeljali iz Bosne in Hercegovine, ga skladiščili v Spodnjih Bitnjah, nato pa ga je 35-letnik, to naj bi bil Denial Stojanović, odpeljal proti Franciji.

Na poti so ga 17. novembra lani prestregli Italijani in v kombiju odkrili 17 avtomatskih pušk, tudi ostrostrelko z daljnogledom in dušilcem, 19 pištol, več kot 700 nabojev in 4,3 kilograma plastičnega razstreliva.

Policisti razkrili hudodelsko združbo
Policisti osumljencem v kazenskih ovadbah očitajo, da so se združili v hudodelsko združbo. To pomeni, da je za preprodajanje mamil zagroženih najmanj pet in največ 15 let zapora. Orožje, ki so ga z območja nekdanje Jugoslavije tihotapili v Francijo in na Nizozemsko, so tam zamenjali za kokain in amfetamine, še poroča časnik.

47 ovadenih za 193 kaznivih dejanj
V okviru obsežne preiskave organiziranega kriminala, povezanega s preprodajo mamil in orožja, so policisti sicer že prejšnji teden kazensko ovadili 47 ljudi, in sicer za skupaj 193 kaznivih dejanj. Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Marjan Fank je na ponedeljkovi novinarski konferenci pojasnil, da so policisti v akciji zasegli okoli 35 kilogramov mamil, orožje in gotovino.