23. december je bil usoden za 15-letno Katarino ter 17-letni Natašo in Anjo. Foto: RTV SLO
23. december je bil usoden za 15-letno Katarino ter 17-letni Natašo in Anjo. Foto: RTV SLO
Vrata kluba so se zaprla šele po decembrski tragediji. Foto: RTV SLO
Dekleta je poteptala množica. Foto: RTV SLO
Tudi družba za varovanje naj ne bi imela vseh potrebnih dovoljenj za opravljanje dejavnosti. Foto: RTV SLO

9 tožnikov, med njimi starši, bratje in sestre mladoletnih žrtev bo zaradi dogodkov 23. decembra 2005 in mesecev, ki so sledili, tožilo državo, ki naj bi dopuščala, da je Lipa delovala le delno zakonito, lastnika medvoškega lokala, njegovo podjetje in starše, ki so lastniki objekta, občino Medvode, ker ni izdala sklepa o zaprtju, ter varnostno podjetje Enigma Bagarič, je poročala TV Slovenija.

23. decembra 2005 je pred lokalom Lipa v Spodnjih Pirničah zaradi hude gneče popustila varnostna ograja in umrla so tri mlada dekleta. Po tragediji so se pri delovanju lokala pokazale nepravilnosti in sprožila številna vprašanja o delovanju inšpekcijskih služb. Zaradi objektivne odgovornosti je kasneje odstopil takratni glavni tržni inšpektor Roman Kladošek.

Trhla tla že pred nesrečo
Prostori, v katerih je deloval lokal Lipa, niso ustrezali izdanemu gradbenemu dovoljenju, lokal je kontinuirano deloval prek dovoljenega delovnega časa. Tržna inšpekcija je v Lipi od sredine leta 2001 do konca leta 2004 zaradi 171 kršitev obratovalnega časa sodnikom za prekrške podala 37 predlogov za kaznovanje. Zoper vsako odločbo je družba Roto, d. o. o., ki je upravljala lokal Lipa in katerega lastnik je bil Robert Tomaž Zavašnik, ta naj bi medtem bankrotiral, podala zahteve za sodno varstvo.

Niti eden izmed teh postopkov ni bil pravnomočno končan. Zapletlo se je tudi pri drugem pogoju za ukrepanje, saj se je med občino Medvode in tržnim inšpektoratom pojavilo nesoglasje v zvezi s tem, ali mora biti predlog za ukrepanje inšpekcije pisen ali zadostuje usten predlog.

Kopica nepravilnosti
Lokal Lipa je posloval v prostorih, ki niso bili zgrajeni skladno z gradbenim dovoljenjem, zato je gradbeni inšpektor maja 2004 investitorju izdal odločbo, v kateri mu je izrekel več prepovedi. Roto, d. o. o., se je tudi zoper to odločbo pritožil, ker pa ministrstvo za okolje in prostor pritožbi ni ugodilo, je s tožbo sprožil še upravni spor. Kljub upravnemu sporu bi moral izvršljivo odločbo uresničiti, ker pa tega ni storil, je gradbeni inšpektor Elektro podjetju Gorenjske novembra 2004 naložil odklop objekta z javnega elektroomrežja. Podjetje je ukazano tudi izvršilo, lokal pa je od tedaj za pridobitev električne energije uporabljal zasebni agregat.

Tudi odklopa z javnega vodovodnega podjetja, ki je bil ravno tako odrejen, ni bilo. Komunala Kranj ukaza ni izvršila, ker bi s tem ogrozila zdravje stanovalcev stanovanjskega objekta, ki bi mu z izvršitvijo ukaza tudi odklopila vodo. Več nepravilnosti so ugotovili tudi inšpektorji za delo, največ je bilo prekrškov s področja nezakonitega zaposlovanja.

Pozivi politikom
Našteto, poleg tega pa še postopkovni zaostanki, ki se nadaljujejo tudi po tragediji, je glavni vzrok današnji napovedi prizadetih o vložitvi tožbe.Tako še vedno ni končan kazenski postopek proti Zavašniku, ki je bil že pred časom izpuščen iz pripora. Tožniki se zato obračajo tudi na politike. Prošnjo za sprejem so naslovili na premierja Janeza Janšo, a so iz njegovega kabineta sporočili, da še ni znano, ali in kdaj naj bi se z njimi sešel. Poziv je bil naslovljen tudi na predsednika opozicijskega LDS-a Jelka Kacina, ki naj bi se s prizadetimi sešel prihodnji teden.