Zlatki Kanič grozi 1,5 leta zaporne kazni. Foto: MMC RTV SLO
Zlatki Kanič grozi 1,5 leta zaporne kazni. Foto: MMC RTV SLO

V tem postopku se je pogosto pojavila beseda 'običajno', da se je nekaj delalo po običajnem postopku. Dolžnost sodišča je, da zagotovi, da takšni primeri ne bodo nekaj običajnega, da smrt nedolžnega otroka ne bo nekaj običajnega.

Matjaž Nekrep

Za drugoobtoženega Roberta Pogorevca, za katerega tožilec Darko Simonič meni, da je le gasil požar, ki ga je za seboj pustila Kaničeva, je predlagal dva meseca pogojne zaporne kazni.

"Ob primernem zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor bi imel Bor mnogo večjo možnost za preživetje. Zaradi opustitve nujnih ukrepov pa ni imel nobene možnosti za to," je v sklepnem govoru poudaril okrožni državni tožilec.

Še posebej to po njegovih besedah velja za prvoobtoženo Kaničevo, ki kljub povišani ravni amonijaka v dečkovi krvi ni ukrepala. "Bor je imel redko bolezen, a to ne opravičuje dejstva, da ni ničesar storila."
Imela naj bi malomarni odnos tako do otroka kot do njegovih staršev, diagnoze Reyevega sindroma, s katero se zagovarja, pa naj bi se domislila šele nekaj mesecev po dogodku.

Kaničeva utegne odsedeti najmanj eno leto
Za Kaničevo je zato predlagal leto in pol zaporne kazni, kar je po besedah Simoniča doslej najvišja zahtevana kazen za kakšnega slovenskega zdravnika.
Ob tem je dopustil možnost, da se kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti prekvalificira v malomarno zdravljenje s posledico smrti, česar prejšnji kazenski zakonik ni poznal. V tem primeru je za zdravnico predlagal enajst mesecev zapora.

Ni vzroka za obsodbo
Odvetnica Kaničeve Nina Zidar Klemenčič meni, da je zdravnica za otroka naredila vse, kar je bilo v tistem trenutku mogoče. Zato bi bila po njenem mnenju primerna le oprostilna sodba. "Kazenski postopek ni mesto za sojenje slovenskemu zdravstvenemu sistemu," je poudarila.

Po njenih besedah nikakor ni mogoče najti vzročne zveze med domnevno opustitvijo ukrepov in nastalo posledico, kar sta med drugim zatrdila tudi sodna izvedenca.

Pogorevc jo zna odnesti bolje
Za Pogorevca, ki je Bora prevzel naslednje jutro po nočni obravnavi pri Kaničevi, je tožilec po drugi strani zahteval le dva meseca zaporne pogojne kazni s poskusno dobo enega leta, saj naj bi bila največja škoda za Borovo zdravje narejena že pred njegovim prihodom. Tožilec je prav tako izpostavil drugačen odnos tega zdravnika do družine Nekrep.

Njegov odvetnik Rok Petrič se je s tožilcem strinjal in poudaril, da v ravnanju Pogorevca ni mogoče najti vzroka za posledico, ki je predmet obtožbe.

Zdravnika, ki sta obtožena povzročitve smrti iz malomarnosti, naj bi bila zaradi domnevno neustreznega zdravljenja odgovorna za smrt dvanajstletnega Bora Nekrepa marca 2008. Tako prvoobtožena Kaničeva kot Pogorevc sta krivdo zanikala in zatrdila, da sta za fanta naredila vse, kar je bilo v njuni moči.

V tem postopku se je pogosto pojavila beseda 'običajno', da se je nekaj delalo po običajnem postopku. Dolžnost sodišča je, da zagotovi, da takšni primeri ne bodo nekaj običajnega, da smrt nedolžnega otroka ne bo nekaj običajnega.

Matjaž Nekrep