Zelenko je v turškem zaporu od leta 2007. Foto: EPA
Zelenko je v turškem zaporu od leta 2007. Foto: EPA

Kot je povedal minister za pravosodje Aleš Zalar, so družino o tem že obvestili. Turčija je namreč sporočila številko računa, na katerega je treba nakazati 770 evrov. Ko bo denar nakazan, bodo o tem obvestili Turčijo in postopek se bo lahko začel. S tem bodo po Zalarjevih besedah izpolnjeni pogoji, da Turčija uradno odloči o tem, da soglaša s postopkom premestitve Zelenka na prestajanje kazni v Sloveniji. Slovenske oblasti morajo nato izvesti priznanje sodbe in ne odločajo o krivdi.

Na osnovi že sprejete sodne odločbe določijo kazen, ki jo bo obsojenec prestajal v Sloveniji. Take zadeve so po ministrovih besedah na slovenskih sodiščih prednostne naloge. Kazenska sankcija ne sme biti strožja od turške, praviloma pa tudi ne milejša, razen če bi bila v tuji sodbi izrečena sankcija, ki je domača zakonodaja ne pozna, ali pa je bila kazen višja, kot je najvišja mogoča v domači zakonodaji.

Zelenku je bila poleg zapora naložena tudi denarna kazen 60.000 evrov, a plačilo kazni ni pogoj za začetek postopka za premestitev v Slovenijo.