Dopoldne so gorski reševalci iz Mojstrane in dežurni reševalci z Brnika v Univerzitetni klinični center Ljubljana prepeljali alpinista, ki je padel in se poškodoval pri plezanju v bavarski smeri v Triglavski severni steni, so sporočili s Centra za obveščanje RS.

Pomagali so tudi plezalcu, ki je padel pod Malo Mojstrovko nad Šitno glavo. Tega so prepeljali v jeseniško bolnišnico. Na Jesenice so okoli poldneva odpeljali tudi pohodnika, ki si je na poti med sedlom Šija in Stolom poškodoval gleženj.

Zgodaj popoldne se je Na križu (Kokrška Kočna) zaradi megle in nepoznavanja terena izgubil planinec. Gorski reševalci so ga locirali in usmerjali na pot, da se je varno vrnil v dolino.

Pri koči na Kališču pa se je poškodovala planinka. Tudi njo so s helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico.

Na Zaplati sta nekaj po 11. uri strmoglavila jadralna padalca v tandemu. Tudi njiju so gorski reševalci oskrbeli ter ju s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana.

Na pohod ali turo se je treba ustrezno pripraviti

Lani v istem obdobju (od 1. junija do danes) je bilo takih helikopterskih reševanj 38, letos jih je že 42, sporočajo s Policijske uprave Kranj.

Največ nesreč se zgodi v popoldanskem času, vzrok pa so predvsem padci in zdrsi. V osmih primerih pohodniki niso bili ustrezno pripravljeni za turo.

V Julijskih Alpah je bilo nesreč 23, v Kamniško-Savinjskih Alpah 10, štiri v gorah Karavank, preostale pa na drugih lokacijah.

Policisti zato pozivajo k ustrezni pripravi na turo ter prilagoditvi dejavnosti svojim psihofizičnim zmožnostim in opremi.

Pri načrtovanju ture uporabljajte slovenske karte in podatke ter preverjene strani, med njimi https://mapzs.pzs.si/home/trails.