Romunska dekleta so fiktivno zaposlili kot plesalke ali natakarice. Foto: EPA
Romunska dekleta so fiktivno zaposlili kot plesalke ali natakarice. Foto: EPA
Policisti prijeli prekupčevalce z Romunkami
Razbita mreža trgovine z ljudmi

Po podatkih policijske uprave Murska Sobota so tamkajšnji policisti in kriminalisti prejšnjo sredo opravili štiri hišne preiskave zaradi suma kaznivih dejanj zlorabe prostitucije in trgovine z ljudmi. Pri tem je bilo zaseženih več mobilnih telefonskih aparatov, računalnikov, pisne dokumentacije in raznih zapiskov, večja vsota denarja ter plinska pištola. Sedem ljudi je bilo pridržanih, trije pa so bili privedeni pred preiskovalnega sodnika, ki jim je odredil pripor.

Policijski nadzor je trajal več let
Prostitucijo in izkoriščanje delavcev v Gornji Radgoni so murskosoboški policisti spremljali več let in opravili več nadzorov, tudi v sodelovanju z različnimi inšpekcijskimi službami, pri čemer so bile ugotovljene številne kršitve. Zoper 50-letnega osumljenca iz Gornje Radgone so v preteklosti podali več kazenskih ovadb za kazniva dejanja zlorabe prostitucije, dela na črno in kršitev temeljnih pravic delavcev.

V preiskavi z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov pa je bilo ugotovljeno, da so osumljenci od decembra 2009 do junija 2013 izkoristili revščino, pomanjkanje socialne vključenosti ter slabe priložnosti in možnosti zaposlitve v Romuniji in novačili, nato pa v Slovenijo prepeljali več kot 32 deklet, ki so jih nastanili v prostorih ob lokalih, v katerih se je izvajala prostitucija. Eno dekle je bilo v času izkoriščanja mladoletno.

Po prihodu v Slovenijo so romunska dekleta fiktivno prikazovali in jih zaposlili kot osebe brez poklica, natakarice ali plesalke ter jih seznanili z dejstvom, da njihov zaslužek prinaša le prostitucija in z njo povezane dejavnosti v smislu spolnega izkoriščanja. Cene spolnih uslug so znašale od 60 do 100 evrov. Osumljenci so dekletom po nudenju spolnih uslug strankam odvzeli najmanj polovico zneska, ki so ga plačale stranke.

Tajni sodelavci policije so kupili dve dekleti
Policisti so med izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov ugotovili, da so osumljenci svoja dekleta ponujali v najem in prodajo ter dve dekleti prodali tajnim sodelavcem za 3000 evrov.

Ob navideznem odkupu deklet so kriminalisti in policisti odvzeli prostost članom združbe, nato pa so sledile še hišne preiskave, zaseg predmetov in zaslišanja osumljencev. Ob tem je bilo ugotovljeno, da se v obeh lokalih nahaja pet žrtev trgovine z ljudmi in izkoriščanja prostitucije, ki jim je bila ponujena vsa potrebna psihosocialna pomoč v sodelovanju z nevladno organizacijo.

Policisti prijeli prekupčevalce z Romunkami
Razbita mreža trgovine z ljudmi