Direktor slamnate družbe je denar dvignil ali pa prenakazal na račune v tujini. Foto: MMC RTV SLO
Direktor slamnate družbe je denar dvignil ali pa prenakazal na račune v tujini. Foto: MMC RTV SLO

Ovadeni so stari od 33 do 50 let, s svojimi dejanji pa so povzročili za skoraj 11 milijonov evrov škode. Kriminalistična preiskava je potekala v sodelovanju z davčnim organom, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Policisti so v predkazenskem postopku ugotovili, da je 33-letni direktor slamnate gospodarske družbe s sedežem v Ljubljani med letoma 2006 in 2008 izdajal fiktivne račune za neopravljene storitve različnim gospodarskim družbam, katerih odgovorne osebe so z namenom črpanja sredstev iz gospodarske družbe odobrile poplačilo fiktivnih računov. Vsa sredstva je nato omenjeni direktor slamnate družbe v gotovini dvignil s poslovnega računa slamnate družbe ali pa jih je prenakazal na različne poslovne račune v tujini in tako prikril njihov izvor.

Grozi jim osemletna zaporna kazen tako za pranje denarja kot za zlorabo položaja
Vsem osumljencem, ki so izvrševali izplačila z računa zdravih gospodarskih družb na podlagi fiktivnih računov, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic grozi zaporna kazen od enega do osmih let, direktorju slamnate družbe, ki je izdajal fiktivne račune in dvigoval gotovino z namenom prikrivanja porabe denarnih sredstev, pa poleg tega grozi še zaporna kazen do osem let zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja pranja denarja, pravijo na policiji.