Alexis Tioseco in Nika Bohinc sta bila filmska kritika. Foto: www.flickr.com
Alexis Tioseco in Nika Bohinc sta bila filmska kritika. Foto: www.flickr.com
Majda Širca
Ministrica za kulturo je bila ob izgubi novinarke zelo pretresena. Foto: MMC RTV SLO
Manila
Nika Bohinc je živela med Ljubljano in Manilo. Foto: EPA
Umor slovenske novinarke

Ministrica za kulturo, ki je bila vidno pretresena ob smrti novinarke, je v izjavi za javnost povedala še, da je izguba še večja, ker je bila Nika dobra in trdna sooblikovalka filmske kulture, ne samo v domačem, ampak tudi v mednarodnem prostoru. "Bohinčeva je bila tako rekoč še do včeraj povezana z nami, predvsem ko je sodelovala v komisiji za avdiovizualne medije," je še povedala Širca.

Širca je dodala še, da je izguba Bohinčeve še toliko bolj vidna v mednarodnem prostoru, saj je bila novinarka pomembna sooblikovalka filmskih festivalov LIFFe in Kino Otok, reviji Ekran pa je vrnila življenje in barve. Ministrica je povedala še, da je Bohinčeva kot novinarka živela med Ljubljano in Manilo v tesnem sodelovanju, in to ne le prek spleta, ampak tudi "s srcem in načrti". Širca je ob izgubi "aktivne, drzne in zelo razgledane osebe" izrekla sožalje tudi staršem umorjene.

Tudi zunanji minister Samuel Žbogar je izrazil sožalje ob tragični smrti Bohinčeve na Filipinih in obljubil vso pomoč ministrstva, da bo družina v domovino dobila njene posmrtne ostanke. Več o samem primeru pa Žbogar zaradi zaupnosti osebnih podatkov ni želel govoriti.

Novinarko ubili, ko se je vračala domov
Nika Bohinc je bila ubita med ropom na svojem domu v Quezon Cityju pri Manili, kjer naj bi njo in njenega partnerja, filipinsko-kanadskega kritika Alexisa Tioseca, ko sta se pozno zvečer vrnila domov, presenetili trije oboroženi roparji. Po poročanju filipinskih medijev je bil par večkrat ustreljen, roparji pa so pobegnili z avtomobilom mladega para, vzeli pa so tudi prenosni računalnik, denar in še nekaj vrednih stvari. Roparje naj bi v hišo spustila njuna nova gospodinjska pomočnica, ki je z njimi tudi pobegnila. Policija je že izsledila ukradeni avtomobil, preiskava pa še poteka.

Par, predan filmu
Nika Bohinc je bila nazadnje novinarka v svobodnem poklicu. Živela je med Ljubljano in Manilo na Filipinih. V letih 2006-2008 je bila urednica revije za film Ekran. Zdajšnji glavni in odgovorni urednik te revije Gorazd Trušnovec je za MMC dejal, da je ob tragičnem dogodku globoko pretresen. Kot je povedal, mu je Bohinčeva junija letos predala urednikovanje Ekrana, pri čemer se je zelo potrudila, da je vse potekalo gladko. Dodal je, da sta bila tudi po predaji ves čas v stiku in se dogovarjala za nadaljnje sodelovanje.

Med drugim je bila Bohinčeva članica programskega sveta Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (LIFFe) in filmskega festivala Kino Otok v Izoli. Bila je tudi predsednica slovenske sekcije filmskih kritikov (FIPRESCI). Nazadnje je bila pristojna za evropsko vsebino spletne strani SEA Images, ki skrbi za sodelovanje med Evropo in Azijo, ustanovila pa jo je fundacija ASEF (Asian European Foundation).

Njen partner Alexis Tioseco je ustanovitelj spletnega portala Criticine.com in je pisal filmske kritike za več časopisov.

Umor slovenske novinarke