Tožilec pričakuje obsodilno sodbo, kakršno je okrožno sodišče v Kranju lani pred razveljavitvijo na višjem sodišču že izreklo, obtoženčev zagovornik pa bo znova predlagal oprostitev. Foto: MMC RTV SLO
Tožilec pričakuje obsodilno sodbo, kakršno je okrožno sodišče v Kranju lani pred razveljavitvijo na višjem sodišču že izreklo, obtoženčev zagovornik pa bo znova predlagal oprostitev. Foto: MMC RTV SLO
Sojenje se bo nadaljevalo v začetku oktobra z obravnavo novega, že četrtega izvedeniškega mnenja o obtoženčevi prištevnosti. Foto: MMC RTV SLO

Predsednica petčlanskega sodnega senata je morala oblikovati nov senat, saj se ena izmed porotnic zaradi bolezni ni mogla udeležiti nadaljevanja glavne obravnave. Sodnica se je zato odločila imenovati nov senat in sojenje se je slabi dve leti po kaznivem dejanju začelo znova, vendar le z branjem zaslišanj s prejšnje obravnave, saj tožilstvo vztraja pri obtožnici, obtoženi pa pri svoji obrambi.

Sojenje je znova podaljšano
Kljub pričakovanjem, da bi se sojenje danes vendarle končalo s sodbo, saj naj bi sodišče le še obravnavalo novo izvedensko mnenje psihiatrične stroke, se je na predlog obrambe sojenje znova podaljšalo. 3. oktobra bo tako predvidoma na vrsti pričanje ekipe strokovnjakov, ki so pripravili omenjeno novo izvedeniško mnenje, in zaslišanje izvedenca balistične stroke.

Novo izvedeniško mnenje se sicer razlikuje od zadnjega, ki ga je sodnica na zahtevo odvetnika zaradi okuženosti strokovnjaka z izločenim dokazom izločila iz sodnega spisa. "Novo izvedeniško mnenje je potrdilo tisto, kar obramba ves čas trdi. To je, da je bil Velikonja v času streljanja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, da je bil v afektu, prestrašen, napaden, zbit na tla in poškodovan," je pojasnil obtoženčev zagovornik Dušan Csipö.

Tožilec ne bo več zahteval mnenja psihiatrov
Čeprav je novo izvedeniško mnenje v prid obrambi in je po izločitvi preostalih edino ostalo med dokazi, pa tožilec svoje obtožnice ne bo spreminjal. "Vztrajam pri tem, da ni šlo za samoobrambo, ampak za naklepno kaznivo dejanje umora, poskusa umora in dveh kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe," je poudaril okrožni državni tožilec, ki je prepričan, da je bil obtoženi v času storitve kaznivega dejanja prišteven in zato kazensko odgovoren za svoja dejanja.

Tožilec prav tako ne bo zahteval novega izvedeniškega mnenja, saj je prepričan, da ta temeljijo le na subjektivni presoji psihiatrov. Izmed osmih, kolikor jih je v okviru štirih izdanih mnenj doslej ocenjevalo duševno stanje obtoženega, so namreč štirje imeli eno stališče, drugi štirje pa nasprotno.

Obtoženi je ranjenega sam pripeljal v bolnišnico
V primeru obtoženega po besedah tožilca namreč ni nikakršnih dokazov o duševnih boleznih, motnjah ali poškodbah možganov. Dodal je, da je Velikonja po streljanju sam peljal ranjenca v bolnišnico in nato odšel iz bolnišnice, medtem ko bi v primeru poškodbe tudi sam ostal na pregledu.

Sodba bi lahko bila izrečena v začetku oktobra, torej slabi dve leti po samem kaznivem dejanju, za katerega je bil Velikonja prvotno obsojen na 13 let zapora.

Boji se za lastno varnost
Obramba trdi, da je bil Velikonja kot vodja jeseniškega lokala Caffe Inn, žrtev izsiljevanja. 10. novembra 2006 je v sporu in streljanju v lokalu ubil 28-letnega Elvina Hadžiča. Njegovega takrat 21-letnega brata Džeralda Hadžiča in Samirja Terziča ter Mirana Kovačeviča je ranil. Zaradi lastne varnosti Velikonja iz pripora na sodišče še vedno prihaja v neprebojnem jopiču in v spremstvu oboroženih varnostnikov.