Na avtocestnih postajališčih deluje vse več roparskih organiziranih tolp. Foto: BoBo
Na avtocestnih postajališčih deluje vse več roparskih organiziranih tolp. Foto: BoBo
Kraje na avtocestah

Na postajališčih naših avtocest je vse več organiziranih tolp, ki nič hudega sluteče ljudi na počitku zamotijo, nato pa jim ukradejo denar in druge vredne predmete ter pobegnejo.

"Gre za način, ki je v tujini že zelo uveljavljen, tam beležijo tudi hujše oblike tovrstnih primerov," pravi tiskovni predstavnik generalne policijske uprave Drago Menegalija.

Leta 2011 in 2012 je bilo takšnih kraj okoli 280, lani pa so jih nepridipravi izvedli kar 461 - skupna vrednost ukradenega blaga je dosegla pol milijona evrov. V prvih šestih mesecih letos je bilo takšnih kaznivih dejanj 232, vrednost odtujenega blaga pa 167 tisoč evrov.

Velikokrat, predvsem ponoči, tatovi tudi vdrejo v vozilo, znani pa so tudi primeri, ko poškodujejo pnevmatiko ... "Ko se je vozilo čez nekaj kilometrov ustavilo, so storilci ponovno prišli do voznika in pod pretvezo pomoči izvršili kaznivo dejanje," razlaga Menegalija.

Pri tovornih vozilih pa se tatovi lotijo tudi kraje dizelskega goriva iz rezervoarjev. Da bi bilo takšnih tatvin čim manj, zapirajte okna in se zaklenite v vozilo. Če pa se kraja vseeno zgodi, si o storilcu zapomnite čim več podatkov in pokličite policijo.

Jan Konečnik, TV Slovenija

Kraje na avtocestah