Obramba pravi, da ni zakonskih pogojev za priprtje Wolfa. Foto: BoBo
Obramba pravi, da ni zakonskih pogojev za priprtje Wolfa. Foto: BoBo

Wolfa tudi tokrat ni bilo na sodišče, njegov zagovornik Andrej Kac pa je pojasnil, da je Wolf prejšnji četrtek odpotoval domov v Kanado in ne ve, kdaj se vrne. Ferlinc je zato opozoril, da se Wolf sodnega postopka ne udeležuje, hkrati pa svojih izostankov ne opravičuje.

Predlaga pripor, obramba pa mora odgovoriti v osmih dneh, nato bo sodišče o predlogu tudi odločilo.

Wolfa namreč po mnenju tožilca v nasprotju z drugimi obtoženimi nič ne veže na Slovenijo, saj ima več državljanstev, številni izostanki pa naj bi kazali na to, da bi lahko pobegnil. Kot je pojasnil, tožilstvo ves čas spremlja, kakšna je udeležba na obravnavah, vendar je represija zadnje sredstvo, ki bi si ga želeli uveljavljati.

Wolfov zagovornik je dejal, da ga poteza tožilca ni presenetila. Kac namerava sedaj stopiti v stik z Wolfom in se znjim pogovoriti, kaj namerava. "Kakor bo volja moje stranke in kakor bova presodila, da je prav, tako se bova tudi odzvala na predlog za odreditev pripora," je dejal.

Od obtoženih v sodni dvorani le dva
Od petih obtoženih se današnje obravnave udeležujeta le dva, nekdanji prvi mož HSE-ja Jože Zagožen in lastnik Rotisa Ivan Črnkovič.

Predsednik vlade Janez Janša se je opravičil "zaradi nujnih in neodložljivih sestankov v zvezi s pripravo na sejo vlade in pomembnosti te seje". Z istim opravičilom je napovedal tudi izostanek na torkovi obravnavi, ko je napovedano zaslišanje predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena. Obtoženi Anton Krkovič opravičila ni posredoval.

Obravnava je sicer nadaljevala pričanje nekdanjega izvršnega podpredsednika Patrie Vehicles Heikkija Hulkkonena. Hulkkonen je med pričanjem pred slabim mesecem dni sicer povedal, da je pri vseh velikih vojaških projektih pomembna tudi politična odobritev.

Isto je Hulkkonen ponovil tudi na današnji obravnavi. Vsi veliki projekti so po svoji naravi politični, saj gre za velike vsote davkoplačevalskega denarja, je pojasnil in dodal, da morajo politiki volivcem pojasniti, da bo imela njihova država tudi prek protidobav korist.