Policisti še zbirajo potrebna obvestila o nesreči. Foto: PU Kranj
Policisti še zbirajo potrebna obvestila o nesreči. Foto: PU Kranj
prometna nesreča
Po do zdaj zbranih podatkih je 36-letni Ljubljančan vozil osebni avtomobil fiat punto v napačni smeri. Foto: PU Kranj
prometna nesreča
Po nesreči je povzročitelj peš pobegnil s kraja nesreče. Foto: PU Kranj
Z 1,2 promila eno osebo ubil, tri huje ranil

Nesreča se je zgodila ponoči na avtocesti Kranj-Ljubljana, povzročitelj pa je po nesreči peš pobegnil s kraja dogodka, vendar so ga policisti že prijeli. S Policijske uprave Kranj so sporočili, da se je tragedija zgodila okoli 2. ure ponoči med priključkoma Kranj zahod in Kranj vzhod.

Še dovoljena količina alkohola v krvi voznika (pod pogojem, da tudi pri nižji koncentraciji ne kaže znakov nezaneslivega ravnanja) je v skladu z zakonom 0,5 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka. Povzročitel nesreče je imel v krvi 1,2 grama alkohola na kilogram krvi, kar je več kot dvakrat nad pod določenimi pogoji dovoljeno mejo.

Po do zdaj zbranih podatkih je 36-letni Ljubljančan vozil osebni avtomobil fiat punto v napačni smeri. Nasproti mu je pravilno pripeljal 23-letni voznik iz Makedonije z osebnim avtomobilom znamke VW golf, vozili sta trčili, v trčenju pa je voznik golfa umrl. V vozilu pokojnega so bili še trije sopotniki, in sicer 46-letna mati in oče voznika ter 10-letna sestra voznika (vsi državljani Makedonije). Vsi trije so hudo poškodovani, deklica pa je v smrtni nevarnosti. Ni še znano, na katerem priključku je voznik zapeljal na napačno stran avtoceste.

Kraj nesreče sta si ogledali tudi preiskovalna sodnica in državna tožilka
Po nesreči je povzročitelj peš pobegnil s kraja nesreče. Takoj se je začela iskalna akcija, v kateri so sodelovali policisti policijskih uprav Kranj in Ljubljana. Malo po 3. uri so ljubljanski policisti pri predoru Šentvid na avtocesti ustavili taksi, v katerem je bil povzročitelj. Takoj so mu odvzeli prostost in odredili preizkus alkoholiziranosti, ki pa ga je odklonil, zato je bil zanj odrejen strokovni pregled vsebnosti alkohola in drugih psihoaktivnih snovi. Analiza Inštituta za sodno medicino je pokazala, da je imel v krvi 1,2 grama alkohola na kilogram krvi, v urinu pa najman 1,8 grama alkohola na kilogram krvi. Razlika med podatkoma se pojavlja zaradi izločanja alkohola iz telesa.

Storilca čaka zaporna kazen?
Policisti bodo voznika ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja predrzne vožnje v cestnem prometu (zagrožena kazen od enega do dvanajst let zapora in prepoved vožnje) in zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči (zagrožena kazen od pet mesecev do petih let zapora).

Kraj nesreče sta si ogledali tudi dežurna preiskovalna sodnica in državna tožilka. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil, da bi ugotovili vse okoliščine nesreče.

Že 18. žrtev gorenjskih cest
Od januarja do konca novembra je na gorenjskih avtocestah umrlo 17 ljudi, 23-letni makedonski državljan pa je tako že 18. žrtev. Lani je umrlo 23 ljudi. Na Gorenjskem so se v omenjenem obdobju zgodile 403 prometne nesreče s telesnimi poškodbami, policisti pa so "ujeli" 160 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila nekoliko nižja kot lani, saj znaša 1,45 promila, medtem ko je lani znašala 1,50 promila alkohola.

Z 1,2 promila eno osebo ubil, tri huje ranil